Sataan lauluun mahtuu kuoromusiikin koko kirjo Gösta Sundqvistista Jean Sibeliukseen – Maratonkonsertti tänään Jyväskylässä ja Yle Areenassa

Sata Suomen kauneinta kuorolaulua lauletaan ilman taukoja kuudessa tunnissa Normaalikoulun juhlasalissa Jyväskylässä.

kuoromusiikki
Osa maratonkonsertin laulajista yllätti laululla perjantaiamun ohikulkijoita Jyväskylän kävlykadulla.
Osa maratonkonsertin laulajista yllätti laululla perjantaiamun ohikulkijoita Jyväskylän kävlykadulla.Jarkko Riikonen / Yle

Sadan laulun ja 20 kuoron maratonkonsertti tarjoillaan lauantaina kello 14-20. Musiikkimaraton on nähtävissä suorana Yle Areenassa.

Konsertissa on mahdollista viihtyä alusta loppuun, sillä Norssilla on kahvio, josta voi ostaa makkaraa, burgereita ja sotilaskotimunkkeja. Konserttiin voi tulla ja mennä miten haluaa. Kesken konsertin voi käydä vaikka kaupassa.

Konsertin laululista koostuu niin tutuista klassikoista kuin yllättävistä nykymusiikin helmistä. Klassikoita edustaa muun muassa Mieskuoro Sirkkojen Oi kallis Suomenmaa. Uutta antia edustavat muun muassa Kerkko Koskisen Hei kuule Suomi.

Viisi Sibeliusta, neljä Jukka Kuoppamäkeä

Jean Sibeliukselta on konsertissa mukana yhteensä viisi sävellystä ja Jukka Kuoppamäeltä neljä. Yleisö saa tietenkin laulaa mukana.

– Viimeisissä lauluissa, kun suurkuoro on lavalla, laulujen sanat heijastetaan seinälle, lupaa Marja Liisa Kananen Harjun Laulu –kuorosta.

Konsertin lopussa suurkuoro ja yleisö laulavat E. A Hagforsin Suomen kesän, Fredrik Paciuksen Suomen laulun, Kaj Chydeniuksen Kalliolle kukkulalle, Gabriel Linsén Kesäpäivän Kangasalla ja Jean Sibeliuksen Finlandian.

Paras kuorolaulu riippuu tilanteesta.

Matti Siipola

Aivan lopuksi julkistetaan kansan valitsema Suomen kaunein kuorolaulu. Sitä saa äänestää netissä konsertin loppupuolelle saakka.

Liisa ja Matti Siipola ovat laulaneet Harjun laulussa 37 vuotta. Kuorosta löytyy useampiakin pariskuntia.

– Paras kuorolaulu riippuu tilanteesta. Joskus ulkomailla se on Finlandia. Se koskettaa niin, että hyvä kun pystyy laulamaan. Jossakin toisessa tilanteessa paras on ihan joku muu laulu, miettii Matti.

Liisalla ei ole varsinaisia kuorolaulusuosikkeja, mutta joululaulujen joukosta löytyy monia mieluisia.

Marja-Liisa Kananen Harjun Laulusta nostaa omaksi suosikikseen Heino Kasken Kesäyön.

– Oi onnellinen on sydän, joka rauhaa juoda saa, laulaa Marja-Liisa näytteeksi.

Konsertissa Harjun Laulu esittää Kasken Kesäyön. Jyväskylän Naislaulajat puolestaan tulkitsevat Toni Edelmannin Kesäyön.

20 kuoroa laulaa Suomen sata kauneinta kuorolaulua Jyväskylän Norssilla lauantaina 7.10 kello 14-20.
20 kuoroa lauloi Suomen sata kauneinta kuorolaulua Jyväskylässä lauantaina.

Laulu saa hormoonit liikkeelle

Kuorolaiset listaavat useita hyviä syitä laulaa kuoroissa. Matti Siipola muistuttaa, että tutkimuksetkin vahvistavat laulamisen saavan mielihyvähormonit liikkeelle.

– Siitä tulee hyvä olo fyysisestikin.

Tuntuu aivan huikealta olla osa isompaa instumenttia.

Eeva Nykänen

Eeva Nykänen korostaa harjoitusten mukavuutta ja tunnustaa, että kun kolme tuntia on laulettu, niin kyllä viimeiset laulut alkavat kuulostaa hyvältä.

– Siinä menee oma aikansa ennen kuin koneisto käynnistyy. Kun 50 ihmistä hengittää yhtä aikaa, tulee olo, että ollaan yhdessä jotain. Tuntuu aivan huikealta olla osa isompaa instumenttia.

Maratonkonsertin alla Yle Jyväskylä tiedusteli satunnaisilta vastaantulijoilta heidän lauluhaluistaan. Samalla pohdittiin mitkä laulut kelpaavat kuorolauluiksi. Mielipiteet jakautuivat perusteellisesti.

Kuorolauluiksi kelpaa häissä Finlandian rinnalle vaikka metallirokkia soittavan Rammsteinin hitti.

Yksin yleisön edessä laulaminen on yhä monelle kauhistus. Yhdessä uskalletaan hoilata vapaammin. Yleisön edessä porukasta saa vertaistukea eikä jännitys käy ylivoimaiseksi.

Yhteislauluna sujuu siskon kanssa saunassa vaikkapa Celine Dionin My Heart Will Go.