Historiallisen Puuvillan seinät töhrittiin jo toistamiseen Porissa – kauppakeskus etsintäkuulutti tekijät

Porin Puuvillan kauppakeskuksen ulkoseinät ja historiallisesti arvokas kaupunkikortteli saivat viime yönä uutta maalipintaa. Maalarit eivät kuitenkaan olleet asialla luvan kanssa. Tuhotöiden puhdistaminen tulee kalliiksi.

ilkivalta
tageja seinissä
Kauppakeskus Puuvilla

Kauppakeskus Puuvillan kiinteistöjohtaja Juha Veistonen on viettänyt aamun katsellen valvontakameroiden kuvia. Niissä näkyy kolme maalaria spraypullojensa kanssa.

Maalarit olivat liikkeellä puoli neljän ja varttia yli neljän aikaan yöllä. Siinä ajassa he ehtivät jättää alueelle noin parikymmentä tagia.

Vastaavia graffiteja on nähty alueella noin kuukausi sitten.

– Silloin töherryksiä oli seinissä muistaakseni seitsemän. Nyt niitä on huomattavasti enemmän ja jälkiä on jätetty aiempaa pahempiin paikkoihin.

Pahemmilla paikoilla Veistonen tarkoittaa historiallisesti arvokkaita, vaikeasti puhdistettavia tiiliseiniä ja muureja. Niistä maali irtoaa vain soodapuhalluksella, jos silläkään. Esimerkiksi 1930-luvulla rakennetun pääkonttorin muurissa maalia on koko kolmen metrin korkeudelta.

Puuvillan alueella on useita suojeltuja kohteita. Paikalla toimi aikoinaan Porin puuvillatehdas.

Vihjepalkkio luvassa

Paikalle kutsuttavan erikoispuhdistusfirman lasku noussee Juha Veistosen arvioiden mukaan kymmeneen tuhanteen euroon. Sen päälle luvattu viidensadan euron palkkio tekijöiden kiinnisaamiseksi ei enää kirpaise niin pahasti.

– Edellisestä kerrasta selvittiin pienemmällä puhdistuksella ja muutamalla tuhannella eurolla, nyt töitä on enemmän. Jotta tämä jäisi nyt tähän, päätimme julkaista tekijöistä vihjepalkkion.

Tekijät näkyvät valvontakameroissa, mutta kuvat eivät paljasta henkilöllisyyttä. Siksi Puuvillan Kauppakeskus päätti pyytää yleisön apua.

Kauppakeskuksen Facebook-sivuilla (siirryt toiseen palveluun) julkaistu ilmoitus kuvastaa hyvin henkilökunnan tunnelmia. Nyt ottaa päähän ja rankasti.

Tiedätkö sinä, kenen harrastuksena on piirtää tageja museon suojelukohteisiin kuten puuvillatehtaan pääkonttorin seinään? Samat tyypit vois aloittaa vaikka postimerkkeilyn Siperiassa tai meditaation meren pohjassa. Nyt ketuttaa niin lujaa, että annamme 500 € käteen sille, joka paljastaa tekijät.

Asialla samat tekijät?

Tunnepurkausta lievennettiin julkaisussa hieman myöhemmin, mutta ärräpäät ovat edelleen herkässä ainakin kiinteistöjohtajalla. Hän myöntää, että käämit paloivat aika monella.

Töherryksistä on jo tehty rikosilmoitus poliisille. Myös vihjeitä on tippunut päivän aikana kiitettävästi.

– Jotain nimiehdotuksia on jo tullut. Käsiala on kuulemma samanlainen kuin Puuvillan aiemmissa tageissa ja tuntuu siltä, että asialla ovat mahdollisesti samat tyypit, jotka kesällä tuhrivat paikkoja Porin keskustassa, Juha Veistonen toteaa.