Nakkikioskitappelu, saimaannorpan kosto ja talvisota – underground-konsolipeleissä pureudutaan satavuotiaan Suomen syvimpään olemukseen

Aasipelit on julkaissut vanhalla Nintendon NES–konsolilla pelattavan PERKELE! – Suomi 100 vuotta –pelikokonaisuuden. Tekijät uivat harrastuksellaan Suomen peliteollisuuden valtavirtaa vastaan.

Pelikonsolit ja konsolipelit
Arto Paappanen pelaa Saimaannorpan kosto -konsolipeliä.
Arto Paappanen pelaa Saimaannorpan kostoa.Olli Koski/Yle

Helsingin Pasilassa sijaitsevaan peliliikkeeseen saapuu kolme miestä kantaen isoa pahvilaatikkoa. He ovat Arto4000, Nutshell ja Lurg.

Pahvilaatikosta kaivetaan esiin upouusia konsolipelejä ikivanhalla konsolille, Nintendon kahdeksan bittiselle NES:lle.

– Me tykätään tästä vanhasta konsolista todella paljon ja haluamme tehdä pelejä sille. Tässä tuli vastaan tämä Suomen satavuotisjuhlavuosi. Siitä me otettiin tämä teema, jolla lähdettiin tekemään uutta peliä, kertoo Arto4000, eli helsinkiläinen Arto Paappanen.

Kuva Saimaannorpan kosto -nimisestä pelistä.
Saimaannorpan kosto on tuttua kahdeksan bittisen konsolin grafiikkaa.Olli Koski/Yle

Matka Suomi-vanhuksen olemukseen

PERKELE! – Suomi 100 vuotta -pelikokonaisuuden tekijät vievät pelaajan suomalaisuuden syvimpään ytimeen pilke silmäkulmassa.

Aluksi pelaaja pääsee tappelemaan nakkikioskille. Aseina ovat oma luupää, viuhuvat nyrkit ja syvään sivaltava sanan säilä.

– Se on perinteinen suomijunttimeininki, että lähdetään muutaman tai useamman oluen jälkeen nakkikioskille soittamaan suuta ja tappelemaan. Sitten ollaan aamulla parhaita kavereita, kun on selvitty, toteaa Lurg, oikealta nimeltään Aleksi Vaittinen.

Toisessa pelissä on mukana ideologiaa. Laser-silmäinen saimaannorppa kostaa pelissä ympäristöä tuhoavalle ihmiselle.

– Kyllä saimaannorppa ansaitsee oman pelinsä. Ja jos tällä saa hieman tietoisuutta saimaannorpan suojeluun, niin olemme onnistuneet. Me ollaan olevinaan hippejä, naurahtaa Arto Paappanen.

Kolmas peleistä on isänmaallinen kattaus. Siinä pelaaja viedään hyisessä talvisäässä keskelle talvisotaa ammuskelemaan valopistoolilla vihollista.

– Talvisota-pelin ajatus lähti siitä, että halusin tehdä sota-ammuskelupelin, jossa käytetään konsolin valopistoolia. Itseäni kiehtoo pelikonsoleiden lisälaitteet todella paljon ja on kiva pohtia ja kokeilla mitä kaikkea esimerkiksi valopistoolilla voi tehdä, sanoo Arto Paappanen.

Pelikonsolin valopistoolilla ammutaan tv-ruutuun.
Talvisota-pelissä on tarkoitus ampua vihollinen valopistoolilla.Olli Koski/Yle

"Kunhan omille päästään"

Pelin tekeminen on miehille harrastus, jota tahkotaan vapaa-aikana. PERKELE! – Suomi 100 vuotta -pelien tekemiseen kului poppoolta puolitoista vuotta.

Kaupallisessa mielessä peli on hyvin kaukana suurten Suomessa tehtyjen pelien luokasta.

– Kyllä me tämän myynnillä karkkikaupasta saadaan pari pussia karkkia. En jätä päivätyötäni tämän takia. Kunhan omillemme päästään, virnuilee Arto Paappanen.