Venäjän oppositio kaduilla Putinin syntymäpäivänä - Poliisi pidättänyt yli 200

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin kannattajat ovat osoittaneet mieltään eri puolilla Venäjää. Poliisin kerrotaan pidättäneen yhteensä 262 ihmistä.

Venäjä
Mielenosoittajia kadulla Putinin syntymäpäivänä Moskovassa.
Moskovan keskustaan kokoontui mielenosoittajia jo aiemmin päivällä. Vasily Maximov / Lehtikuva

Venäjällä oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin kannattajat ovat lauantaina osoittaneet mieltään kymmenissä kaupungeissa eri puolilla maata.

Mielenosoitukset on ajoitettu presidentti Vladimir Putinin syntymäpäiväksi. Tarkoituksena on protestoida Putinin liki parikymmentä vuotta kestänyttä valtakautta vastaan.

Moskovassa tuhatkunta mielenosoittajaa kerääntyi kaupungin keskustaan Puškinin aukiolle. Parikymppisistä koostuva joukko liehutti Venäjän lippuja ja huusi iskulauseita – ja marssi sitten kohti Kremliä.

Myös Pietarissa sadat mielenosoittajat marssivat pitkin katuja. Uutistoimisto Reutersin silminnäkijä kertoo poliisin pidättäneen Pietarissa kovakouraisesti ainakin 11 mielenosoittajaa.

Reutersin lainaaman OVD-Info -järjestön mukaan pidätettyjä on eri puolilla maata yhteensä yli 262.

Mielenosoitusten järjestämiseen Moskovan tai Pietarin keskustoissa ei ole myönnetty lupia. Poliiseja on komennettu runsaasti kaupunkien kaduille.

Navalnyi mielii presidenttiehdokkaaksi

Oppositiojohtaja Navalnyi itse kärsii parhaillaan 20 päivän vankeustuomiota luvattomien mielenosoitusten järjestämisen takia.

Hän on ilmoittanut pyrkivänsä ehdokkaaksi ensi maaliskuussa pidettäviin presidentinvaaleihin syrjäyttääkseen Putinin.

Käytännössä Navalnyin ehdokkuuden tiellä on aempi rikostuomio, joka hänen mukaansa on poliittinen.

Lauantaina 65 vuotta täyttävä Putin on johtanut Venäjää vuodesta 1999. Hän ei vielä itse ole ilmoittanut, aikooko hän pyrkiä uudelle kaudelle.

Putinin ehdokkuutta pidetään kuitenkin erittäin todennäköisenä. Hänen odotetaan myös voittavan vaalit.

Päivitetty klo 20:50: Pidätettyjä yhteensä 262.

Päivitetty klo 19:20: Pietarissa pidätetty kymmenen, koko maassa yli sata.

Päivitetty klo 17:41: Poistettu tieto suorasta lähetyksestä, jonka piti alkaa klo 17.30. Kuvatoimisto Reuters perui lähetyksen.