Madagaskar taistelee ruton leviämistä vastaan

Maailman terveysjärjestö WHO on toimittanut Madagaskariin yli miljoona antibioottiannosta ruttotapausten hoitamiseksi.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Afrikan itärannikolla, Madagaskarissa, todetaan vuosittain noin 400 ruttotapausta, mutta tänä vuonna viimeisen kahden kuukauden aikana tapauksia on todettu jo yli 200.

Ainakin 33 ihmistä on kuollut tautiin.

Maan terveysviranomaisten mukaan suurin osa tapauksista on pisaratartuntana leviävää keuhkoruttoa, joka voi johtaa kuolemaan vuorokaudessa. 

Varotoimena Madagaskarin viranomaiset ovat kieltäneet vierailut vankiloissa kahdella alueella, joissa on havaittu eniten tautitapauksia, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun). Riski tartunnan saamiselle on korkea etenkin täyteen ahdetuissa ja epähygieenisissä vankiloissa.

Lisäksi kouluja on suljettu ja julkiset joukkokokoontumiset, kuten urheilutapahtumat, ovat kiellettyjä ruton leviämisen estämiseksi.

Ruttoa on havaittua etenkin Madagaskarin itäosassa Toamasinassa ja Moramangassa sekä maan keskiosassa sijaitsevan pääkaupungin Antananarivon alueella. Paikallisen median mukaan kaupungin sairaalan edustalla on pitkiä jonoja hengityssuojainten ja lääkkeiden saamiseksi.

– Rutto on hoidettavissa, jos se vain havaitaan ajoissa. Haluamme varmistaa, että jokaisella riskiryhmässä olevalla on mahdollisuus suojautua taudilta ja saada hoitoa, sanoo Maailman terveysjärjestön WHO:n Madagaskarin-edustaja Charlotte Ndiaye.

– Mitä nopeammin toimimme, sitä enemmän pelastamme ihmishenkiä.

WHO on toimittanut Madagaskariin yli miljoona antibioottiannosta (siirryt toiseen palveluun)ruton nopean leviämisen estämiseksi. Antibiootteja voidaan käyttää sekä taudin hoitamisessa että estolääkityksenä.

Lääkkeet riittävät yli 5 000 sairastuneelle  sekä yli 100 000 ihmiselle, jotka ovat altistuneet tartunnalle.

Yersinia pestis  -bakteerin aiheuttaman ruton yleisin ja parhaiten hoidettavissa oleva muoto on paiserutto, joka leviää jyrsijöiden välityksellä. Saman bakteerin aiheuttama keuhkorutto puolestaan leviää pisaratartuntana ihmisestä toiseen ja voi aiheuttaa nopeasti kuoleman.

Rutto voidaan yleensä parantaa antibiooteilla, jos hoito saadaan aloitettua tarpeeksi ajoissa.