Sturgeon: Skotlannin uusi itsenäisyyskansanäänestys vasta brexit-neuvotteluiden selkeydyttyä

Skotlannin aluehallituksen pääministerin Nicola Sturgeonin mukaan uuden itsenäisyyskansanäänestyksen aikataulua ei voi sopia ennen kuin selviää, mitä EU-eroneuvottelut tarkoittavat Skotlannille.

Skotlanti
Skotlannin pääministeri ja Skotlannin kansanpuolueen johtaja Nicola Sturgeon.
Skotlannin pääministeri ja Skotlannin kansanpuolueen johtaja Nicola Sturgeon.Andrew MacColl / AOP

Skotlannin kansallispuolueen SNP:n johtaja ja alueen ensimmäinen ministeri, Nicola Sturgeon on taipunut lykkäämään uutta itsenäisyyskansanäänestystä. Sturgeon haluaa ensin enemmän selkoa Britannian ja Euroopan unionin tulevasta suhteesta.

– En aio pohtia aikataulua ennen kuin saamme enemmän tietoa brexitistä ja sen ehdoista sekä ennen kaikkea siitä, mitä se tarkoittaa Skotlannin kannalta, Sturgeon sanoi BBC:n Andrew Marr-keskusteluohjelmassa (siirryt toiseen palveluun) sunnuntaiaamuna.

Sturgeonin SNP-puolue menetti kannatustaan Britannian kesäkuun parlamenttivaaleissa. Sen jälkeen puolueessa on haluttu lykätä uuden itsenäisyyskansanäänestyksen järjestämistä.

SNP:n johtohahmot ovat taivutelleet Sturgeonia lykkäämään uutta itsenäisyyskansanäänestystä vuoden 2020 alkuun. Britannian on määrä erota Euroopan unionista vuoden 2019 keväällä.

BBC:n haastattelussa Sturgeon korosti, että brittien mielipide maan ja Euroopan unionin tulevasta suhteesta on muuttunut kesäkuun parlamenttivaalien jälkeen. Vaaleissa Britannian pääministeri Theresa Mayn konservatiivipuolue menetti parlamenttienemmistönsä.

– Olisi pyöristyttävää typeryyttä, jos Britannia lähtee unionin sisämarkkinoilta, Sturgeon sanoi Andrew Marrille.

Mayn hallitus on ilmoittanut, että Britannia lähtee unionin sisämarkkinoilta saadakseen maahanmuuton hallintaan.

Skotlannin kansallispuolueen puoluekokous alkaa sunnuntaina Glasgow'ssa. Sillä on 63 paikkaa Skotlannin 129-paikkaisessa parlamentissa ja 35 paikkaa Britannian alahuoneessa.

Skotlannin vuoden 2014 itsenäisyyskansanäänestyksessä noin 55 prosenttia äänestäjistä vastusti itsenäisyyttä. Britannian EU-kansanäänestyksessä 62 prosenttia skoteista halusi pysyä unionin jäsenenä.

Lähteet: Reuters