Runsaat sateet kastelevat Etelä-Suomea ainakin keskiviikkoon – Syke: Laajat tulvat eivät uhkaa vielä

Sateet nostavat jokien ja järvien pintoja ainakin keskiviikkoon saakka.

tulvat
Sateet ovat nostaneet etelärannikon joet monin paikoin tulvakorkeuksiin.
Sateet ovat nostaneet etelärannikon joet monin paikoin tulvakorkeuksiin.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Sunnuntaille ennustetut runsaat sateet saavat jokien ja järvien pinnat nousuun Etelä-Suomessa ja länsirannikon joissa Vaasasta etelään, kertoo Suomen ympäristökeskus. Vedenpintoja ja virtaamia päivittäin seuraavan Syken mukaan monet etelä- ja lounaisrannikon joet ovat jo nousussa.

Esimerkiksi Salossa Uskelanjoki on noussut 30 senttimetriä eilisestä. Jo ennestään tulvarajoilla keikkuvat Uudenmaan joet nousevat paikoin edellistä huippua korkeammalle. Näin on käymässä ainakin Porvoonjoella ja Espoonjoella. Hämeessä tulvistaan tuttu Loimijoki saattaa tulvia alavimmille pelloille.

Syken johtava hydrologi Bertel Vehviläinen kuvailee tilannetta vuodenaikaan nähden tavanomaiseksi eikä laajojen syystulvien uhkaa ole vielä nähtävissä. Tämänhetkisen ennusteen mukaan vedenkorkeudet ovat nousemassa keskimääräisen kevättulvan rajoille.

– Ei näillä ennusteilla ole vielä mitään ihmeempää ole tulossa. Kaikki riippuu kuitenkin siitä, kuinka paljon sateita lopulta tulee. Sade kun on sellainen, että se voi aina yllättää, Vehviläinen sanoo.

Jotain hyvää: Pohjavedet nousuun

Runsaat sateet kastelevat Etelä-Suomea ainakin keskiviikkoon saakka. Tällä hetkellä rankimmat sateet ennustetaan tulevan Varsinais-Suomeen, mutta siellä maaperä on kuivempaa kuin Uudellamaalla.

Myönteistä sateissa on se, että ne parantavat pohjavesitilannetta. Matalista pohjavesistä on viime aikoina kärsitty etenkin Lounais- ja Länsi-Suomessa.

– Uskoisin, että näillä sateilla pohjavedet lähtevät nousuun. Ei siinä paljon muita vaihtoehtoja ole, Vehviläinen kertoo.

Lue myös:

Lähipäivinä sataa paljon, pohjoisessa voi tulla vähän lunta