Rohingya-pakolaisia kuljettanut vene upposi – kymmeniä hukkunut

Bengalinlahdella on tapahtunut viime kuukausina useita veneturmia, kun rohingya-pakolaiset ovat pyrkineet pois Myanmarista huonokuntoisilla veneillä. Tuoreimmassa onnettomuudessa kymmenien ihmisten pelätään hukkuneen.

Rohingyat
Rohingya-pakolaisia rantautumalla veneellä.
Rohingyapakolaiset maksavat bangladeshlaisille kalastajille joen ylityksestä. Banhgladesh ei ole pysäyttänyt pakolaistulvaa.Kirsi Crowley / Yle

Myanmarista pakenevia rohingya-pakolaisia kuljettanut vene on uponnut lähellä Bangladeshin rannikkoa, kertovat Bangladeshin viranomaiset.

Rannikkovartioston mukaan ainakin 12 ihmistä on kuollut ja kymmeniä on kateissa. Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan merestä on saatu pelastettua kahdeksan ihmistä.

Bangladeshin rannikkovartioston edustaja kertoo uutistoimsto AFP:lle, että veneessä olisi ollut uppoamishetkellä lähes sata ihmistä, mutta tietoa ei ole vahvistettu. Pelastuneiden mukaan aluksessa oli 40 aikuista ja loput olivat lapsia.

Onnettomuus tapahtui lähellä Naf-joen suuta Bangladeshin ja Myanmarin välisellä raja-alueella myöhään sunnuntai-iltana paikallista aikaa. Rohingya-pakolaiset olivat pyrkimässä Bangadeshin puolelle Myanmarin länsirannikolla sijaitsevasta Rakhinen osavaltiosta.

Rannikovartioston mukaan on mahdollista, että monet veneessä olleista ovat päässeet uimalla takaisin Rakhinen rannikolle.

Bengalinlahdella on tapahtunut viime kuukausina useita veneturmia, kun rohingyat ovat pyrkineet pakoon Myanmarista ja nousseet täyteen ahdettuihin, huonokuntoisiin kalastusveneisiin.

Yli puoli miljoonaa rohingya-muslimia on paennut Myanmarista sen jälkeen, kun väkivaltaisuudet alkoivat elokuun loppupuolella. Joukkopako alkoi, kun Myanmarin joukot käynnistivät sotilasoperaation Rakhinen alueella. Myanmarin asevoimien mukaan rohingya-taistelijat olivat ensin hyökänneet poliisien kimppuun.

YK:n ihmisoikeuskomissaari Zeid Ra'ad Al Hussein on kutsunut Myanmarin tilannetta malliesimerkiksi etnisestä puhdistuksesta.