Yhdysvallat ja Turkki jäädyttävät viisumiensa käsittelyä

Turkki ja Yhdysvallat käyttävät viisumeita aseinaan tuoreimmassa erimielisyydessä, joka on nostattanut jännitettä maiden välisissä suhteissa.

viisumit
Amerikkalainen passi
Gina Kelly / AOP

Turkin konsulaatit keskeyttävät kaikki viisumipalvelut amerikkalaisille sen diplomaattiedustustoissa Yhdysvalloissa, kertoo Turkin Washingtonin-suurlähetystö.

Turkin ilmoitus tuli sen jälkeen, kun Yhdysvallat sunnuntaina ilmoitti vierailijaviisumien käsittelyn keskeytyksestä.

Turkin Washingtonin-suurlähetystön tiedotteen perusteella Turkin nyt ilmoittamat viisumirajoitukset näyttäisivät olevan laajemmat kuin Yhdysvaltojen. Lähetystön mukaan käsittely koskee passeissa olevia viisumeita sekä myös muun muassa e-viisumeita ja rajalla myönnettäviä viisumeita.

Toistaiseksi on epäselvää, voivatko viisumin jo aiemmin saaneet amerikkalaiset matkustaa Turkkiin.

Samanlaiset tiedonannot

Yhdysvaltain Ankaran-suurlähetystö ilmoitti tiedotteessaan, että ”viimeaikaiset tapahtumat pakottavat Yhdysvaltain hallinnon arvioiman uudelleen Turkin sitoutumisen Yhdysvaltain edustustojen toiminnan ja henkilökunnan turvallisuuden takaamiseen maassa”.

Turkki antoi hetken kuluttua täysin samanlaisen tiedotteen, jossa se tietenkin vaihtoi valtioiden nimet toisinpäin.

Yhdysvallat ilmoitti viisumikäsittelyn jäädytyksestä sen jälkeen, kun yksi Istanbulin-konsulaatissa työskentelevä turkkilainen työntekijä oli pidätetty.

Istanbulilainen tuomioistuin päätti konsulaatin työntekijän vangitsemisesta viime keskiviikkona. Työntekijää syytetään yhteyksistä uskonoppinut Fethullah Gülenin ryhmään. Gülen asuu Yhdysvalloissa.

Turkki syyttää viime vuoden vallankaappausyrityksestä Güleniä, joka on presidentti Recep Tayyip Erdoganin arkkivihollinen. Gülen on kiistänyt osallisuutensa vallankaappausyritykseen.

Yhdysvaltojen ja Turkin välit ovat jännitteiset myös siksi, että Yhdysvallat tukee Syyriassa Isisin vastaisessa taistelussa kurditaistelijoista koostuvaa YPG-ryhmää. Turkki pitää YPG:tä terroristiryhmänä.

Lähteet: STT- AFP- Reuters