"Erittäin poikkeuksellinen ja hankala vuosi" – Vaihtelu satonäkymissä suurta, kuluttajan pöydässä se tuskin näkyy

Maa- ja metsätalousministeri ei ole tyytyväinen nykyisiin satovahinkoja korvaaviin vakuutuksiin, joita vain harva viljelijä on ottanut.

maanviljely
Ylen aamu-tv: Viljelijöiden tuskaisen syksyn seuraukset
Ylen aamu-tv: Viljelijöiden tuskaisen syksyn seuraukset

Maatiloilla on eletty kiperiä viikkoja, kun kehnon kesän jälkeen poutaisina päivinä viljaa on puitu kiivasta tahtia, mutta osa sadosta on jäämässä peltoon.

Luonnonvarakeskuksen tutkija Jukka Tauriainen kertoi Ylen aamu-tv:n haastattelussa maanantaina, että sadonkorjuussa on erittäin suuria alueellisia vaihteluita.

– Etelä- ja Varsinais-Suomessa merkittävä osa sadosta on saatu korjattua, Etelä-Savosta Pohjois-Pohjanmaalle ulottuvalla vyöhykkeellä suuri osa on vielä korjaamatta, jopa puoletkin voi olla pellolla, Tauriainen arvioi.

Luonnonvarakeskuksen arvioiden mukaan 10–20 prosenttia sadosta voi olla menetettyä, ja sadosta voi tulla viime vuotta heikompi. Tässäkin alueelliset erot ovat suuria.

– Suurimmat viljanviljelyalueet ovat Etelä-Suomessa, niillä on saatu jopa huippusatoja. Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä huonommalta näyttää. Nyt heikoimmalta tilanne näyttää Itä-Suomessa ja Kainuussa.

Tauriaisen mukaan tilanne vaikuttaa osalla kotieläintiloja siten, kun omaa viljaa ei saada, joudutaan ostamaan enemmän kallista ostorehua. Teollisuuteen tilanne näkyy siten, että kotimaisen viljan heikomman saatavuuden takia raaka-aineita joudutaan tuomaan jonkin verran enemmän ulkomailta.

Huono satotilanne tuskin tulee näkymään kuluttajalle ruokapöytään saakka.

– Leivän hinnassa viljan osuus on häviävän pieni, vain muutama prosentti. Tuontiviljan hinta ei paljoa poikkea kotimaisesta, Tauriainen kertoo.

Hän ei myöskään usko, että maatilojen konkursseja merkittävästi nähdään, sillä viljatilallisilla on yleensä muitakin tulonlähteitä.

Ohraa pellossa.
Simo Pitkänen / Yle

Leppä: Satovahinkojen vakuutusjärjestelmää kehitettävä

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) kertoi, että ministeriössä on seurattu tiiviisti satoennusteita.

– On havaittu että on erittäin poikkeuksellinen ja hankala vuosi, joita ei toistu ihan taajaan, ja lisäksi maatalouden pitkään jatkunut huono kannattavuus on päällä. Monella tilalla mennään veitsen terälle, Leppä kuvaili.

Lepän mielestä EU:n pitää kehittää nykyistä joustavampia välineitä korvata tavallista huonompia satovuosia. Hankalaa tilannetta on voitu jo kompensoida viljelijöille maksamalla maataloustukien ensimmäistä erää suurempana kuin aikaisemmin.

Etelä- ja Varsinais-Suomessa merkittävä osa sadosta on saatu korjattua, Etelä-Savosta Pohjois-Pohjanmaalle ulottuvalla vyöhykkeellä suuri osa on vielä korjaamatta, jopa puoletkin voi olla pellolla.

Luonnonvarakeskuksen tutkija Jukka Tauriainen

Lepän mukaan myös muita toimia tarvitaan, kuten pankeilta joustavuutta lyhennysvapaiden saamiseen. Ministeri katsoo, että nykyinen satovahinkojärjestelmä vaatii vielä runsaasti kehittämistä.

– Olemme keskustellet paljon tuottajien kanssa kun satovahinkolaki yhteisymmärryksessä lopetettiin. Vakuutusjärjestelmä ei ole lähtenyt liikkeelle toivotusti, vaan siinä tarvitaan toimia yhtiöiltä, viljelijöiltä ja muiltakin. Esimerkiksi vakuutusmaksuvero on korkea, sen poistaminen toisi varmasti mahdollisuuksia, Leppä totesi.

Aiempien katokorvausten tilalle tulivat yksityisten yritysten tarjoamat vakuutukset, joita on otettu vähän.

– Vakuutukset eivät ole suosittuja, tuote ei ole riittävän kiinnostava ja se on kallis, on tehtävä töitä jotta siitä saadaan kattavampi ja se kiinnostaa useampia.

Leppä viittasi maatalouden toimivana vakuutuksena salmonellavakuutukseen, jossa on kohtuullisen hyvä turva, ja kun vakuutus on kaikilla, kustannukset eivät muodostu kohtuuttoman korkeiksi.

*Aiempia uutisia aiheesta *

Viljaa kuivataan nyt ympäri vuorokauden – jos sateet alkavat taas, kuivureiden kapasiteetti ei riitä (26.9.2017)

Surkeat satonäkymät eivät aiheuta katastrofia – "Viljasato puolittui, eikä kansalaiset huomanneet mitään" (20.9.2017)

Hyvin harva viljelijä vakuuttaa satonsa (29.6.2017)