Hyppää sisältöön

Kalastajia huudetaan apuun – Tutkijoiden haaviin jäi luonnon valinnan läpikäyneitä saimaannieriöitä

Lähes toivottomalta näyttänyt Saimaannieriän pelastaminen näyttää hitusen entistä paremmalta. Syksyn koekalastus toi uusia luonnossa syntyneitä punakylkiä.

Kuva: Esa Hirvonen / Luonnonvarakeskus

Saimaannieriä on norpan lailla relikti, joka jääkauden jälkeen jäi elämään Saimaaseen ja muotoutui ajan saatossa omaksi kalalajikseen. "Nahkaloheksi" Saimaan rannoilla kutsuttu kala on sukua Lapissa esiintyville nieriä(rautu)kannoille.

Nieriä ehti kuolla lähes sukupuuttoon. Luonnonvarakeskus on pitänyt nieriäkantaa hengissä emokalapyynnin ja istutusten avulla.

Nieriänpoikasia on istutettu valtion varoin vuosina 1991–2012. Pitkään näytti siltä, että nieriä ei enää pysty lisääntymään luonnon olosuhteissa. Enonkosken laitoksen emokalasto oli jo useamman laitospolven kasvatteja ja tilanne näytti tutkijoiden silmissä toivottomalta.

– Vasta 2010-luvun vaihteessa totesimme, että toivoa luonnonkantojen palauttamiselle on läntisen Saimaan vesissä. Nieriöitä säilyi sukukypsiksi saakka ja luonnonkudun havaittiin onnistuneen, kertoo tutkija Irma Kolari Luonnonvarakeskuksesta.

Kuluvan syksyn koekalastus Luonterilla vahvisti käsitystä luonnossa tapahtuvasta lisääntymisestä. Tutkijoiden haaviin jäi neljä 44–52-senttistä arvokalaa. Ikää nieriöillä oli viisi tai kuusi vuotta.

– Olemme kuulleet myös huhuja, että Luonterilla olisi paljon myös pientä nieriää. Niistä toivomme nyt havaintoja.

Myös Yöveden ja Ruokoveden koekalastukset elokuussa osoittivat, että luonnossa syntyneitä yksilöitä uiskentelee vesissä.

– Niihin myös palautettiin aiemmin pyydettyjen emokalojen jälkeläisiä. Vuoden tai parin jos vielä pärjäisivät, kalat olisivat kutukypsiä, Irma Kolari pohtii.

Nieriäsyvänteitä ja rantoja kannattaa välttää

Nieriä on tuoreimmassa kalastuslaissa kokonaan suojeltu Puumalan alapuolisessa vesistössä. Luonnonvarakeskus haluaa nyt kuitenkin kalastajien havaintoja nieriöistä.

Nieriä kutee myöhään syksyllä, ja voi kylmissä vesissä päätyä herkemmin kalastajien pyydyksiin. Nieriävesillä kalastavan kannattaa välttää pyydystämistä nieriäsyvänteissä ja rantojen lähellä, jossa kutuyksilöt kiertelevät sopivaa paikkaa etsimässä.

Luonnonvarakeskus kalastajien tietoa nieriähavainnoista verkkokyselyyn (siirryt toiseen palveluun) Luonterin lisäksi Yövedeltä ja Ruokovedeltä.

– Keräämme tietoa tämän hetken tilanteesta. Onko järvissä nieriä ja minkäkokoisia yksilöt ovat. Tavoitteena on saada selville, onko lisääntyminen onnistunut luonnontilaisena, Irma Kolari kertoo.