1. yle.fi
  2. Uutiset

Yksi suurimmista seikkailukisoista menee rotkojen ja erämaalampien Hossaan

Hossan kansallispuistossa järjestettävän Lost in Kainuun toivotaan houkuttelevan mukaan lisää kansainvälisiä kilpailijoita.

Seikkailu-urheilu
Maisema Hossasta.
Maisema Hossassa.Anne Moilanen / Yle

Pisimmillään 24 tuntia kestävä, yhtäjaksoinen seikkailu. Suunnistusta, melontaa, juoksua, köysitehtäviä, veden pärskettä ja yllätystehtävä. Tällainen on Suomen suurimpiin seikkailutapahtumiin kuuluva Lost in Kajaani -seikkailutapahtuma, joka tosin ei enää ensi vuonna ole Lost in Kajaani.

– Ensi vuoden syksynä tapahtuma järjestetään Hossassa, ja nimeksi tapahtumalle tulee Lost in Kainuu. Hossan myötä lähdemme tapahtuman kanssa kiertämään parhaita luontokohteita eli tapahtuma on jatkossa milloin missäkin päin Kainuuta, sanoo Kainuun Liikunnan aluejohtaja Teemu Takalo.

Kaksi ihmistä meloo kanootilla Kajaaninjoella.
Lost in Kajaani -tapahtuma on totuttu näkemään Kajaanin maisemissa.Tiia Korhonen / Yle

Maastot ja maisemat ovat hyvin oleellisia seikkailu-urheilussa.

– Koimme, että tässä vaiheessa Kajaanin ympäristö on hetkeksi aikaa loppuun kaluttu. Meillä on Kainuussa, Kajaanin ulkopuolella niin hienoja luontokohteita ja luontopaikkoja. Olisi sulaa hulluutta jättää näyttämättä niitä kilpailijoille.

– Ne ovat niin mahtavia paikkoja seikkailla, että kyllä ne tuovat tapahtumaan hyvää ja uutta sisältöä, jatkaa Takalo.

Suomen suurimpiin kuuluva seikkailukisa Lost in Kajaani järjestettiin tänä vuonna 15.–16. syyskuuta. Mukana oli yli 140 joukkuetta.

Hossa erottuu erämaalammilla ja hiekkakankailla

Uusi kohde ei tuo seikkailu-urheilutapahtuman järjestämiseen vaikeuksia.

– Päinvastoin voi helpottua, kun operoidaan yhdestä pisteestä eli jos maali ja lähtö ovat samassa pisteessä. Parina vuotena lähtö on ollut jossain muualla ja maali Kajaanissa, se on raskain tapa järjestää tällainen tapahtuma, Teemu Takalo kertoo.

Kuitenkin Hossan kansallispuistostatus tarkoittaa, että tapahtuma pitää järjestää entistä hellävaraisemmin. Luonto ja reitit otetaan tarkasti huomioon.

– On tiettyjä rajoitteita, ei siellä voi kulkea miten sattuu, kuten ei missään muuallakaan. Paikkaa kunnioitetaan ja arvostetaan kuten asiaan kuuluu. Osallistuvien joukkueiden raja menee 200:ssa, sen verran pystytään ottamaan järjestäjienkin puolesta.

Osallistujille Hossassa kilpaileminen tarkoittaa hienoja maisemia.

Ilman Kajaania tapahtuma ei olisi kehittynyt tälle tasolle.

Teemu Takalo

– Tuoreessa kansallispuistossa on vielä tietynlainen hypetys päällä. Ja vaikka Kainuussa on hienoja paikkoja, kyllä Hossa on silti ylitse muiden, kun puhutaan seikkailu-urheilusta. Se on monimuotoinen, ja siellä on rotkoja, hienoja erämaalampia ja hiekkakangasta. Paikkoja on ilo esitellä osallistujille.

Järjestäjille uusi kilpailupaikka tuo uutta motivaatiota.

– Jatkossa on entistä suurempi mahdollisuus saada nykyistä enemmän kansainvälisiä kilpailijoita mukaan, Takalo toteaa.

Luonto ja reitit otetaan huomioon

Vaikka Lost in -tapahtumaa ei ensi syksynä Kajaanissa nähdäkään, kaupunki tulee jatkossa olemaan vielä tapahtumapaikkakuntana.

– Ilman Kajaania tapahtuma ei olisi kehittynyt tälle tasolle, Takalo kiittelee.

On tiettyjä rajoitteita, ei siellä voi kulkea miten sattuu, kuten ei missään muuallakaan.

Teemu Takalo

Seikkailu-urheilutapahtuman järjestäjänä Kainuun Liikunta on ottanut Takalon mukaan isoja harppauksia.

– Järjestely ja organisaatio on hioutunut, eikä ole enää isoja sudenkuoppia. Tiedämme, mitä olemme tekemässä. Ammattitaito on kasvanut reittien suhteen, ja olemme saaneet näkemystä seikkailu-urheilutapahtuman järjestämiseen.

Lue lisää:

Seikkailukisa testaa pariskunnan yhteispelin – "Näinkö tässä omakotitalo rakennetaan yhden kisan aikana"

Väsyneet Isät kadoksissa – "Vaimokin sanoo, että hyvä kun lähdet"

Lue seuraavaksi