Ilmasotaharjoituksessa yli 5 000 ihmistä ja 60 ilma-alusta – Ruotsin ilmavoimat mukana ensimmäistä kertaa

Ilmavoimien vuoden suurin sotaharjoitus Ruska 2017 tuntuu lähes koko maassa. Ensimmäistä kertaa harjoituksessa on mukana myös Ruotsin ilmavoimat.

Ilmasotaharjoitus
Hawk-hävittäjiä rivissä Tampere-Pirkkalan lentokentällä
Hawkit ovat lähtövalmiudessa Ruska 2017 -harjoituksessa Pirkkalassa.Anna Sirén / Yle

Ruska 2017 -harjoituksessa operoi niin Suomen puolustusvoimien henkilökuntaa kuin varusmiehiä ja reserviläisiäkin, kaikkiaan noin 5 100 henkilöä. Heitä koulutetaan poikkeusoloja varten.

Suomesta harjoituksiin osallistuu yli 30 Hornetia, toistakymmentä Hawkia, maavoimien helikoptereita sekä kuljetus- ja yhteyskoneita. Ruotsalaisilta on mukana lähes kymmenen Gripen-hävittäjää sekä taistelujohtokone Argus.

Ruotsalaiset Ruskassa ensimmäisen kerran

Ruotsin ilmavoimat on Suomen ilmavoimien Ruskassa mukana osana harjoitusjoukkoja ensimmäistä kertaa. Viime vuonna he olivat harjoitusvastustajan roolissa.

Naapurimaiden ilmavoimien yhteistyö alkoi viime vuonna, kun suomalaiset osallistuivat ruotsalaisten ilmasotaharjoitukseen. Suomen Hornetit olivat mukana myös Ruotsin vastikään päättyneessä Aurora-harjoituksessa.

Ruska 2017 näkyy ja kuuluu Rissalan, Pirkkalan, Tikkakosken ja Rovaniemen tukikohdissa. Myös Oulunsalon, Hallin ja Kokkola-Pietarsaaren lentoasemille perustetaan tukikohdat harjoituksen aikana. Jo viime viikolla oli käytössä maantietukikohta Vieremällä.

Ruotsalaisten harjoitusjoukkojen käytössä on Kallaxin lentotukikohta Ruotsissa.

Ruska alkoi maanantaina 9. päivänä lokakuuta ja päättyy perjantaina 13. lokakuuta.

Juttua täsmennetty: ruotsalaiset ovat tänä vuonna ensimmäistä kertaa osana ilmapuolustusta harjoittelevia joukkoja.