Olkiluoto kolmonen viivästyy edelleen

Teollisuuden Voima kertoo tiedotteessaan, että rakenteilla olevan Olkiluoto 3:n sähköntuotanto alkaa toukokuussa 2019, kun sen piti alkaa noin puoli vuotta aiemmin.

Kotimaa
Olkiluoto 3
Olkiluoto 3Joona Haarala / Yle

Teollisuuden Voima kertoo saaneensa tietoa laitostoimittaja Areva–Siemens-konsortion aikataulupäivityksestä Olkiluoto 3 -projektille. Saadun tiedon mukaan Olkiluoto 3:n säännöllinen sähköntuotanto alkaa toukokuussa 2019.

Laitostoimittajan mukaan laitosyksikkö liitetään ensimmäistä kertaa valtakunnanverkkoon joulukuussa 2018 ja säännöllinen sähköntuotanto alkaa toukokuussa 2019.

Olemme hyvin pettyneitä tähän lisäviiveeseen.

Jouni Silvennoinen

Edellisen aikataulun mukaan säännöllisen sähköntuotannon oli määrä alkaa vuoden 2018 lopussa.

– Olemme hyvin pettyneitä tähän lisäviiveeseen. OL3-projektissa on vielä huomattavan paljon työtä jäljellä ja on välttämätöntä, että kaikki tarvittavat tekniset, taloudelliset ja henkilöresurssit osoitetaan projektin käyttöön. Ranskan ydinvoiman rakennejärjestely ei saa vaarantaa tätä, sanoo OL3-projektin johtaja Jouni Silvennoinen TVO:n tiedotteessa.

Kolmosen rakentaminen alkoi jo vuonna 2005

Alun perin Olkiluodon kolmannen reaktorin piti tuottaa sähköä jo viime vuosikymmenellä eli voimala viivästyy vuosikymmenen.

Kun voimalan rakennustyöt aloitettiin vuonna 2005, valmista alkuperäisten suunnitelmien mukaan piti tulla jo vuonna 2009.

Viivästymisestä miljardien eurojen korvausriita

Voimalan rakennuttaja TVO ja rakentaja eli Areva–Siemens vaativat toisiltaan miljardien eurojen korvauksia voimalan viivästymisen takia.

Ranskassa on tehty uudelleenjärjestelyjä tappiollisen Arevan ydinvoimaliiketoiminnasta. Tämä on huolettanut TVO:ta, joka on vaatinut Ranskasta varmuutta erityisesti voimalan toiminnasta valmistumisen jälkeen.