Saarikko soten valinnanvapaudesta: Maakunnille velvoite omaan liikelaitokseen

Maakunnat voivat uudesta esityksessä halutessaan yhtiöittää palvelunsa. Pakkoa siihen ei ole.

sote-uudistus
Annika Saarikko
Annika SaarikkoHeikki Saukkomaa / Lehtikuva

Sosiaali- ja terveyspalvelu- eli sote-uudistuksen valinnanvapaus aiotaan toteuttaa samoin keinoin kuin viime keväänä perustuslaillisiin ongelmiin kaatuneessa esityksessä. Asiasta kirjoittaa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko blogissaan (siirryt toiseen palveluun).

Näitä keinoja ovat sote-keskus, asiakassetelit ja henkilökohtainen budjetti, Saarikko kirjoittaa. Maakunnille ei tule velvoitetta yhtiöittää sote-palveluitaan, koska perustuslaki estää sen.

– Ne voivat sen kuitenkin halutessaan tehdä. Oleellinen muutos kuitenkin on, että maakunnalla on velvoite omaan liikelaitokseen.

Muutos turvaa Saarikon mukaan julkisten palveluiden saatavuuden kaikissa olosuhteissa.

– Maakunnan on jatkossa tarjottava asukkailleen asiakasseteli tarkkaan määritellyissä palveluiden kokonaisuuksissa. Tämä vahvistaa monipuolisemmin erilaisten ja erikokoisten yrittäjien asemaa palveluiden tuottamisessa, Saarikko kirjoittaa.

Uudessa esityksessä suomalaiset saavat valita oman sote-keskuksensa vuonna 2021. Jos valintaa ei halua tehdä, tulee hänestä automaattisesti kahden vuoden ajaksi julkisen palvelutuottajan asiakas.

Uusi luonnos valinnanvapauslaiksi on hallituspuolueiden eduskuntaryhmien käsittelyssä torstaina.

Saarikon mukaan lain viimeistely jatkuu virkamiesten toimesta lähiviikot, samoin sen perustuslaillista arviointia tehdään vielä. Lausuntokierrokselle laki on tarkoitus saada sovitulla tavalla marraskuun alussa.