Taloustieteen Nobel-palkinto meni yhdysvaltalaiselle Richard Thalerille – tutkii rahankäytön psykologiaa

Tukholmassa on julkistettu taloustieteen tämän vuoden nobelisti. Hän on käyttäytymistaloustieteen eli talouden psykologian tutkija Richard Thaler, joka selvittää, mitä ihmisten taloudellisten päätösten takana on.

Nobelin palkinnot
Richard Thaler
Richard ThalerCarsten Rehder / EPA

Taloustieteen Nobel-palkinnon saa tänä vuonna yhdysvaltalainen Richard H. Thaler. Hän on käyttäytymistaloustieteen tutkija Chicagon yliopistosta.

Thaler tutkii rahankäytön psykologista puolta eli sitä, miten inhimilliset ominaisuudet vaikuttavat taloudellisiin päätöksiin.

Tuoreen nobelistin tutkimustuloksia käytetään niin eläkevarojen sijoittamisessa kuin työllisyyden vauhdittamisessakin, kirjoittaa uutistoimisto Bloomberg. (siirryt toiseen palveluun)

Behavioristinen taloustiede selvittää, mitä ihmisten taloudellisten päätösten takana on, ja Thalerin tutkimukset paljastavat, että sieltä löytyy ainakin itsekurin ja rationalismin puutetta.

Thaler - oikkujen ymmärtäjä

Thaler arvioi itse, että hänen työnsä on vaikuttanut siihen, että talouden toimijoiden inhimillisyys ja päätöksenteon irrationaalisuus myönnetään.

The Guardian -lehden (siirryt toiseen palveluun)vuonna 2015 julkaistun artikkelin mukaan Thaler on koko työuransa ajan pyrkinyt ymmärtämään ihmisyyttä, johon heikkoudet, järjettömyydet ja oikut kuuluvat.

Ruotsin keskuspankin taloustieteen palkintoa Alfred Nobelin muistoksi on jaettu vuodesta 1969 saakka. Palkinto on yli 940 000 euroa.

Viime vuonna palkinnon saivat Yhdysvalloissa työskentelevä suomalaisprofessori Bengt Holmström sekä Lontoossa syntynyt professori Oliver Hart, jotka ovat tutkineet sopimusten syntyä.

Hartin ja Holmströmin tutkimustuloksia on voitu hyödyntää konkreettisesti muun muassa vakuutuksissa ja yritysjohdon palkkauksessa.

Lähteet: AP, Reuters