1 500 kiloa kirjolohta karkasi Kemijärvellä – aiheutti kalastushysterian

Teuraskokoisia kaloja oltiin siirtämässä runsasvetisempään talvikasvatusaltaaseen, kun verkkokassi repesi ja kalat uivat tiehensä. Yksityiset ihmiset ovat verkottaneet alueelta useiden kymmenien kilojen saaliita.

kalat
Kasvatettuja suomalaisia kirjolohia.
Kuvan kirjolohet eivät liity tapaukseen.Jussi Kallioinen / Yle

Kalankasvattajalta karkuun päässeet kirjolohet ovat aiheuttaneet varsinaisen kalastushysterian Kemijärvellä. Noin 1 500 kiloa kirjolohta karkasi yliseen Kemijokeen Koillis-Suomen Lohen laitokselta Kostamon kylässä Varriossa pari viikkoa sitten.

Teuraskokoisia kaloja oltiin siirtämässä runsasvetisempään talvikasvatusaltaaseen, kun verkkokassi repesi ja kalat uivat tiehensä.

Toisen vahinko on toisen onni

Kun tieto tapahtuneesta kiiri ihmisten tietoon niin siitä syntyi ralli. Varma saalis alkoi kiinnostaa huonompaakin kalastajaa. Pitää paikkansa, että toisen vahinko on toisen onni.

Kun tarjolla on mitä pyytää ja varmasti sitä saa, niin siinä ahneuskin iskee.

Kemijoen rannalla Kostamon ja Varrion välisellä patovallilla ei ole aikoihin nähty sellaista liikennöintiä.

Jopa 300 kilon saalis

Yksityiset ihmiset ovat verkottaneet alueelta kymmenien kilojen saaliita, ja kalastusvimma yhä jatkuu. Verkko on osoittautunut luonnollisesti pyytävimmäksi välineeksi, mutta myös heittouistimella on saalista tullut.

Suurimmassa verkkosaaliissa puhutaan jopa 300 kilosta. Tiedetään, että monissa lähitalouksissa pakastin on nyt täynnä kirjolohta.

Menetys, mutta ei katastrofi

Koillis-Suomen Lohi on jo parikymmentä vuotta kasvattanut laitoksessa kirjolohta ruokakalaksi Kemijärvelle ja lähialueelle.

Nyt karanneet lohet ovat keskipainoltaan noin kilon kokoisia. Vahingon määräksi arvioidaan runsaat 10 000 euroa.

Jorma Korhonen / Yle
Koillis-Suomen Lohen kalalaitoksella Kemijärven Kostamossa jatketaan kirjolohien siirtämistä muualle talvikasvatusaltaaseen. Kalat on siirrettävä, koska kyseinen kasvatuspaikka on tänä syksynä poikkeuksellisen vähävetinen.

Karannutta kirjolohimäärää kasvattaja ei pidä katastrofina. Sen sanotaan olevan pieni osa kokonaiskasvatuksesta, joka on useita kymmeniä tuhansia kiloja. Lupa sallii paikassa 110 000 kilon kalankasvatuksen vuodessa.

Veden vähyys haittaa

Koillis-Suomen Lohesta harmitellaan vähävetistä syksyä. Se sai aikaan senkin, että Kostamon laitoksella piti teuraskaloja alkaa siirtää runsasvetisempiin altaisiin. Ja kävi niinkuin kävi. Verkkokassi repesi pohjastaan, kun sitä vedettiin nosturilla lähemmäksi rantaa tyhjentämistä varten.

Kasvattaja ei muista, että 20 vuoden aikana olisi Kemijärvellä ollut tähän aikaan näin huono vesitilanne. Kaloilta loppui elintila Kostamon laitoksessa.