Fortumilla ei uskota kierrätysmuovin väitettyyn myrkyllisyyteen: "Kaikki orgaaniset jäämät palavat pois"

Fortumin muovijalostamolla Riihimäellä ollaan eri mieltä tutkija Samuel Hartikaisen kanssa. Yhtiössä uskotaan, että muovin keräysastioiden tiheä tyhjennysrytmi, muovin pesu ja sulatus kuumassa tappavat kaikki mahdolliset mikrobikasvuston jäämät.

muovin kierrätys
pieniä harmaita muovisia tablettejä miehen kämmenellä
Kierrätysmuovista tulee Riihimäen Muovijalostamossa lopulta tällaisia pellettejä, joista muoviteollisuus valmistaa taas uusia tuotteita.Miki Wallenius / Yle

Tutkija Samuel Hartikainen Itä-Suomen yliopistosta väitti viime viikolla Ylen sivuilla, että kierrätysmuoviin voi jäädä ihmiselle vaarallisia jäämiä.

Hartikainen kertoi havainneensa, että rouhitusta PET-muovista irtosi testeissä jotakin, joka aiheutti ihmisisoluissa tulehdusreaktioita.

Hartikainen kehotti myös huuhtelemaan kierräykseen menevän muovin, jotta muoviin ei jäisi mitään, joka mahdollistaisi mikrobikasvuston syntymisen.

Tutkija Samuel Hartikainen tunnetaan hyvin myös Fortumin Waste Solutionsin (entisen Ekokemin) muovijalostamossa (siirryt toiseen palveluun) Riihimäellä, mutta hänen väitteisiinsä suhtaudutaan epäileväisesti.

Muovi on sulana useita minuutteja

Fortumin tuotelinjapäällikkö Mikko Koivuniemi ei usko kierrätysmuovin myrkyllisyyteen.

– Muovinkeräysastioiden tyhjennysrytmi keräyspisteiltä kierrätyslaitokselle on nopea, joten mahdollisista elintarvikejäämistä ei ehdi muodostua haitallisia kasvustoja. Tämä on todettu olevan tärkeää myös sekajätteen keräyksessä.

Koivuniemi toivoo kuluttajien kuitenkin laittavan muovinkierrätyspisteisiin vain puhdasta muovia. Useimmiten kylmällä vedellä huuhtelu riittää. Riihimäen muovijalostamolla muovia käsitellään vielä useaan otteeseen.

Kuva prosessitaulusta, jossa näkyy miten kierrätysmuovia murskataan, pestään, kuivataan ja kuumennetaan
Näin kierrätysmuovia käsitellään Riihimäen Muovijalostamossa.Miki Wallenius / Yle

– Kierrätyslaitoksella muovi pestään, kuivataan ja lopulta pelletöidään sulatilassa pieniksi rakeiksi. Viipymäaika sulatilassa on useita minuutteja ja lämpötila materiaalista riippuen 170 – 230 C. Siten kaikki mahdolliset pesun jälkeiset orgaaniset jäämät palavat pois, Koivuniemi vakuuttaa.

Riihimäen muovijalostamossa käsitellään teollisuudelta, kaupalta ja kotitalouksilta kerättyä muovijätettä. Vuosittain sitä kärrätään Riihimäelle noin 20 000 tonnia.

Niin sekajätteen kuin muovinkin kierrätyksen turvallisuutta on selvitelty muun muassa Suomen Jätelaitosyhdistyksen (siirryt toiseen palveluun), Suomen Uusiomuovi (siirryt toiseen palveluun)Oy:n ja Euroopan muovikierrätysteollisuuden kattojärjestön Europe Recyclingin Industryn (siirryt toiseen palveluun) toimesta.

– Mutta on selvää jos likaista käsittelemätöntä muovia laitetaan laboratoriossa petrimaljaan lampun alle, niin aivan varmasti jotain tapahtuu, Mikko Koivuniemi hymähtää.

Niinpä juuri riittävän kuumuuden ja viipymäajan on todettu riittävän siihen, jotta kierrätysmuovi on valmiina tuotteena turvallista käyttää.

– Tämä koskee myös kierrätettyjä PET-kuituja, joita käytetään tekstiilien valmistuksessa.

Kierrätykseen ja sen tuotosten tutkimuksiin käytetään rahaa

Fortumilla katsotaan, että muovien käyttö elintarvikepakkauksissa pienentää elintarvikehävikkiä merkittävästi.

Toistaiseksi emme ole törmänneet haitta-aineisiin tai haitallisiin mikrobeihin.

Mikko Koivuniemi

Tulevaisuudessa kuulemma yleistyvät uusiutuvista raaka-aineista valmistetut kestomuovit, kuten esimerkiksi sokeriruoko-pohjainen polyeteeni. Niitäkin voidaan kierrättää uudeksi raaka-aineeksi samalla tavoin kuin perinteisiäkin muoveja.

Fortum on jo Ekokemin aikana käyttänyt rahaa ja tukenut kierrätystä ja kierrätystuotteiden materiaaliturvallisuuteen keskittyviä tutkimuksia.

– Olemme tehneet kattavia testejä sekä työympäristössä että lopullisille kierrätysmuovituotteille. Toistaiseksi emme ole törmänneet haitta-aineisiin tai haitallisiin mikrobeihin, kertoo tuotelinjapäällikkö Mikko Koivuniemi Fortumin Waste Solutionsilta.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus