Nämä 5 asiaa muuttuvat sotessa: Ei pakkoyhtiöittämistä, asiakasseteli käyttöön

Esimerkiksi kaihileikkaukseen voisi mennä asiakassetelillä mille tahansa paikkakunnalle.

Sote-palvelujen valinnanvapaus
Lääkäri kävelee terveyskeskuksen käytävällä.
Mikael Kokkola / Yle

Hallitus on päässyt yksimielisyyteen sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapaudesta. Mitä tämä tarkoittaa tavallisen ihmisen kannalta tämänhetkisten tietojen perusteella?

1. Pakkoyhtiöittäinen kuopataan. Asiakas saa valita, tuleeko hänestä yksityisen vai julkisen pyörittämän sote-keskuksen asiakas. Sote-keskusta voi pyörittää esimerkiksi lääkäriyhtiö tai maakunta. Maakunnan palveluja ei ole kuitenkaan pakko yhtiöittää. Muutos tehtiin eduskunnan perustuslakivaliokunnan vaatimuksesta. Maakunnan on kuitenkin perustettava oma liikelaitos.

2.** Asiakkaan sitoutuminen**. Mikäli asiakas ei valitse sote-keskusta, hän on automaattisesti kaksi vuotta julkisen palveluntuotarjoajan asiakas. Sen jälkeen asiakkaalle osoitetaan sopiva, yleensä lähin sote-keskus.

3. *Valinnanvapaus. *Mikäli asiakas tarvitsee kaihileikkauksen, hän voi jäädä omaan sote-keskukseen ja kaihileikkaus tehdään siellä. Halutessaan hän voi pyytää maakunnalta asiakassetelin. Asiakassetelillä leikkauksen voi ostaa vaikkapa samalta paikkakunnalta, missä lapsenlapset asuvat.

Palveluntarjoajien täytyy kuitenkin olla maakunnan hyväksymiä. Asiakasseteliä saa käyttää vain, mikäli toimenpide on lääketieteellisesti perusteltu. Sitä ei siis myönnetä esimerkiksi kauneusleikkaukseen.

*4. Henkilökohtainen budjetti *Vanhus tai vammainen voi saada käyttöönsä henkilökohtaisen budjetin. Se tarkoittaa, että hän voi ostaa esimerkiksi kotipalvelut tai vanhusten asumispalvelut myös pieniltä yrityksiltä.

5.** Aikataulu muuttuu.** Sote-keskuksen voi valita vasta vuonna 2021. Uudistukseen tarvitaan lisäaikaa, koska samaan aikaan suunnitellaan suurta maakuntauudistusta. Maakuntavaalit aioitaan järjestää ensi vuoden lokakuussa.