Helsingin budjetti linjaa tänään, saavatko 5-vuotiaat ilmaista päivähoitoa jo ensi vuonna

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) esittelee tänään puoliltapäivin budjettiesityksen ensi vuodelle. Kaupungin toimialajohtajat odottavat rahaa muun muassa Oodi-kirjastolle ja homekorjauksille.

Helsinki
Lapsi piirtää esikoulukirjaan.
Helsingin kaupungin strategiassa luvataan 5-vuotiaille maksutonta varhaiskasvatusta neljä tuntia päivässä. Tänään selviää, onko siihen varattu rahaa jo ensi vuoden budjetissa.Yle

Keskustakirjasto, homekoulut, ilmainen varhaiskasvatus 5-vuotiaille. Tänään selviää, mitkä näistä asioista saavat rahaa jo ensi vuonna Helsingissä.

Yle Uutiset kysyi etukäteen Helsingin kaupungin toimialajohtajilta, mitä he odottavat pormestarin budjettiesitykseltä.

Kaupunkiympäristötoimialan toimialajohtaja Mikko Aho odottaa, että he saisivat rahaa akuutteihin sisäilmakorjauksiin.

– Ihan levollisin mielin odotan budjettia. Mutta miljoonia tarvittaisiin korjauksiin, Aho sanoo.

Kaupunkiympäristötoimialan vuosibudjetti on noin 425 - 430 miljoonaa euroa.

– Bulevardisointiin tai keskustatunneliin ei ole pyydetty erikseen vielä rahaa. Asioita aletaan vain viedä suunnittelemalla eteenpäin, se on meidän normaalia työtämme, Mikko Aho sanoo.

Kulttuuri odottaa rahaa Oodille

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalla odotetaan sitä vastoin malttamattomana, saako Oodi-keskustakirjasto lisärahaa ensi vuoden budjettiin. Lisärahan tarve ensi vuodelle on uuden kirjaston takia 1,4 - 1,7 miljoonaa euroa.

– Jos emme saa lisärahaa, tarkoittaa se, että jostain muualta meidän toimialaltamme pitää leikata, toimialajohtaja Tommi Laitio sanoo.

– Keskustakirjaston pitäisi avautua joulukuussa, mutta vuokranmaksu alkaa juosta heti, kun rakennuttaja luovuttaa rakennuksen meille. Lisäksi Oodiin pitää ostaa ennen avaamista noin satatuhatta nidettä, toimialajohtaja Tommi Laitio sanoo.

Soteen ei uutta

Sosiaali- ja terveystoimialan budjetti on kaupungin suurin: kokonaisuudessaan vähän yli 2 miljardia eli noin puolet koko kaupungin budjetista. Toimialajohtaja Juha Jolkkonen ei odota budjettiin varsinaisia yllätyksiä.

– Uskon, että budjettiamme ei varsinaisesti leikata. Jatkamme palvelujemme uudistamista, ja palvelurakennetta pyritään myös koko ajan keventämään. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ikääntyneiden kotona asumista pyritään tukemaan mahdollisimman hyvin, Jolkkonen selventää.

Jo ensi vuonna ilmainen varhaiskasvatus?

Suurin kysymysmerkki pormestarin budjetissa koskee 5-vuotiaiden ilmaista varhaiskasvatusta. Se on linjattu Helsingin strategiaan, mutta tuleeko se jo ensi vuonna vai myöhemmin?

–Toivomme, että se tulisi nyt heti. Totta kai se olisi kiva, että saisimme lisää lapsia hoidon piiriin, sanoo toimialajohtaja Liisa Pohjolainen.