Hyppää sisältöön

Analyysi: Hallitus puristi pakkosovun soten valinnanvapaudesta

Keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisista kesällä irtautuneiden sinisten hallitus näyttää ylittäneen taas yhden karikon, kun soten valinnanvapaudesta löytyi sopu, arvioi politiikan toimittaja Pekka Kinnunen.

Petteri Orpo, Juha Sipilä ja Timo Soini tiedotustilaisuudessa Kesärannassa viime huhtikuussa. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Hallituksen ensimmäinen versio sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistukseen liitetystä asiakkaan valinnanvapaudesta palasi kesäkuun lopulla eduskunnasta bumerangina takaisin hallituksen syliin.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta tyrmäsi alkuperäisestä valinnanvapauspaperista useita kohtia. Kanveesiin putosi muun muassa julkisten palvelujen pakkoyhtiöittäminen.

Hallitus ei heittänyt pyyhettä kehään

Keskusta vaihtoi heinäkuussa – jo aiemmin sovitusti – soten vetoministeriä, kun Juha Rehulan tilalle perhe- ja peruspalveluministeriksi tuli Annika Saarikko.

Saarikon johdolla ja virkamiesten avustuksella hallituksen reformiministerityöryhmä on loppukesän ja syksyn aikana hionut valinnanvapaudesta uuden esityksen, jonka pitäisi sopia perustuslakivaliokunnan kirjoittamiin nuotteihin.

Maakuntauudistus ja valinnanvapaus paketissa

Hallituksen on ollut pakko ratkaista valinnanvapauden umpisolmu, sillä syksyn 2015 hallituskriisin laukaisseessa kompromississa keskustan hellimä maakuntauudistus ja kokoomuksen pitkään ajama valinnanvapaus naitettiin yhteen.

Maakuntauudistuksen ajamisessa keskusta ja perussuomalaiset löysivät yhteiset alkiolaiset juurensa. ”Maakuntauudistusta ei tule ilman soten valinnanvapautta”, on ollut kokoomuslaisten suoraviivainen viesti.

Kokoomus ajoi yksityisten terveysfirmojen asiaa

Kaupunkivetoiselle sotelle sielunsa myyneelle kokoomukselle maakuntauudistus on ollut pakkopullaa, jonka nielemistä valinnanvapaus ja yksityisten terveysfirmojen nostaminen samalle viivalle julkisten palvelujen kanssa ovat helpottaneet.    

Viime vaalikauden loppuvaiheissa syntyneessä kaikkien eduskuntapuolueiden sote-ratkaisussa kokoomus vielä hävisi valinnanvapauskiistan äänin 1–7.

Kolmen puolueen perusporvarihallituksessa kokoomuksen neuvotteluasemat paranivat ja soten valinnanvapaus ui syksyllä 2015 sujuvasti myös keskustan, perussuomalaisten ja myöhemmin sinisten sote-kieleen.

”Asiakas on kuningas”, sopii tämänkin sote-kompromissin motoksi.

Perustuslakivaliokunta painaa vihreää tai punaista

Reformiministereiden valinnanvapauspaperi lähtee seuraavaksi lausuntokierrokselle, ja hallituksen esityksen pitäisi tulla talvella eduskunnan uuteen käsittelyyn. Ratkaisuvalta on jälleen perustuslakivaliokunnan käsissä.

Eduskunnassa hallituksen poliittinen voima on kesän jälkeen kaventunut. Hallituksella on yhä tukenaan kansanedustajien niukka enemmistö, mutta sinisiltä puuttuu vielä puolue ja pääministeripuolue keskustan vene vuotaa.

Viimeisissä sote-väännöissä hallituksen sisällä kokoomuksella on ollut vahvimmat kortit, mutta perustuslakivaliokunnan tiukat reunaehdot ovat rajoittaneet puristusvoimaa.

Pehmennyksiä julkisten palvelujen hyväksi

Oppositio on saanut muutoksia hallituksen alkuperäiseen esitykseen, kun muun muassa julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen pakkoyhtiöittäminen kaatui.

Keskustelu julkisten ja yksityisten palvelujen kilpailuasetelmasta varmasti jatkuu, mutta asiakkaan valinnanvapautta ei kukaan enää halua periaatteessa vastustaa.

Yksityisten sote-palvelujen tuottajien ensireaktiot valinnanvapauden pykäliin ovat olleet sen verran happamia, että ehkä kasassa on nyt aito kompromissi, jossa ei ole voittajia eikä häviäjiä.

Siirtymäajalle pehmennystä tuo muun muassa se, että mikäli kansalainen jää arpomaan omaa sote-keskustaan, niin hän jää automaattisesti kahden vuoden ajaksi julkisen palveluntuottajan asiakkaaksi.

Lue myös:

Nämä 5 asiaa muuttuvat sotessa: Ei pakkoyhtiöittämistä, asiakasseteli käyttöön

Saarikko soten valinnanvapaudesta: Maakunnille velvoite omaan liikelaitokseen

STT: Sote-uudistuksen valinnanvapaudesta sopu hallituksessa

Sote-ministerit eivät tyrmää kaupunginjohtajien kritiikkiä – ymmärrystä kapinakokouksen vaatimuksille