“Katariina hoitaa homman” – 16-vuotias Katariina Räikkönen työskentelee päivän pääministeri Juha Sipilän työparina ja nostaa esille tyttöjen aseman

Kansainvälisenä tyttöjen päivänä tytöt ottavat päiväksi haltuunsa yhteiskunnallisten päättäjien paikkoja eri puolilla maailmaa.

lapsen oikeudet
Katariina Räikkönen
Petra Ristola / Yle

16-vuotias lukiolainen Katariina Räikkönen saapuu haastatteluun suoraan koulusta. Takana on koeviikko, mutta se ei nuoresta opiskelijasta näy päällepäin. Kättely on reipas ja viestii siitä, että tästä nuoresta tytöstä kuullaan vielä.

Räikkösen päällä on vaaleanpunainen t-paita tekstillä “Because I´m a girl”. Paita kertoo tulevan keskiviikon sisällöstä.

Raisiolaistyttö työskentelee keskiviikkona, kansainvälisenä tyttöjen päivänä, pääministeri Juha Sipilän työparina. Lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin järjestämän Girls Takeover -päivän aikana tytöt ottavat vallan. He astuvat päiväksi poliittisten, taloudellisten ja yhteiskunnallisten johtajien tehtäviin.

– Ongelma on se, että tytöt eivät pääse yhtä helposti päättäviin asemiin kuin pojat, sanoo Katariina Räikkönen.

Räikkönen heitti haasteen pääministeri Juha Sipilälle maaliskuussa Tampereella pidetyssä suuressa tasa-arvojuhlassa. Pääministeri otti haasteen vastaan.

– Minun kalenterissani lukee nyt 11. lokakuuta, että Katariina hoitaa homman, Juha Sipilä sanoi Tampereella maaliskuussa.

Räikkönen haluaa edustaa kaikkia tyttöjä

Katariina Räikkösen työpäivä pääministeri Juha Sipilän parina tulee olemaan työntäyteinen. Päivän ohjelmaa on ideoitu yhdessä valtioneuvoston kanslian ja lastenoikeusjärjestö Planin kanssa.

Luvassa on ainakin tapaaminen eduskunnassa puhemies Maria Lohelan ja nuorten naiskansanedustajien kanssa. Tapaamisessa keskustellaan, miten tyttöjä saisi paremmin ympäri maailmaa päättäviin asemiin.

Tyttöjen potentiaali heitetään hukkaan, kun sitä ei käytetä.

Katariina Räikkönen

– Tyttöjä kohdellaan ihmisoikeuksien vastaisesti, koska he ovat tyttöjä. Tytöt eivät pääse johtaviin asemiin helposti, varsinkaan kehitysmaissa. Tyttöjen potentiaali heitetään hukkaan, kun sitä ei käytetä, sanoo Katariina Räikkönen.

Katariina Räikkönen haluaa edustaa päivän aikana kaikkia tyttöjä. Tyttöjen aseman lisäksi hän nostaa esille myös ilmastonmuutoksen.

– Toivon, että tämä päivä tuo ihmisille myönteistä kuvaa tasa-arvosta.

Katariina Räikkönen ja Juha Sipilä
Matias Väänänen / Yle

Räikkösellä on halu vaikuttaa

Katariina Räikkönen on mukana lastenoikeusjärjestö Planin lastenhallituksessa, kansainvälisyyskasvatusjärjestö CISV:n toiminnassa ja nuorten Agenda 2030 -ryhmässä, jossa käsitellään kestävää kehitystä. Hänellä on suuri palo vaikuttaa asioihin.

– Minulla on ollut syntymästä asti tarve vaikuttaa asioihin. Uskon, että minulla on myös siihen mahdollisuus. Jos minä en jotain tekisi, niin kuka? Jos ei nyt, niin milloin?

Sukupuolten tasa-arvo ja tyttöjen asema on yksi 100-vuotiaan Suomen kulmakivi.

Juha Sipilä

Räikkösen halusta vaikuttaa kertoo myös epätyypillinen paikka tutustua työelämään. Räikkösen 9.-luokan kevään tet-viikko kului Brysselissä europarlamentaarikko Heidin Hautalan (vihr.) luona. Räikkönen vaikuttui siitä, mitä näki.

– Se oli hieno kokemus. Pääsin seuraamaan, kun ihmiset keskustelevat siellä todella tärkeistä asioista. Opin paljon sellaista, mitä ei koulun penkillä opi.

Sipilän ohella Kanadan pääministeri Trudeau vallataan

Suomessa Girls Takeoveriin osallistuu pääministeri Juha Sipilän lisäksi muun muassa Finlaysonin toimitusjohtaja Jukka Kurttila ja Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi.

– Sukupuolten tasa-arvo ja tyttöjen asema on yksi 100-vuotiaan Suomen kulmakivi. Uskon, että tämä päivä tarjoaa edelleen uusia näkökulmia minun ja monen muun päättäjän työhön, pääministeri Juha Sipilä sanoo tiedotteessaan.

Girls Takeover -tempaukseen osallistuu yli 600 vaikuttajaa 60 maassa eri puolilla maailmaa.

– Suomessa tyttöjä nähdään 13 eri paikassa. Maailmalla esimerkiksi Kanadan pääministeri Justin Trudeau vallataan. Myös Ugandassa, Australiassa ja Sveitsissä vallataan päättäviä henkilöitä. Aika laajalti saadaan paikkoja vallattua, sanoo Katariina Räikkönen.