Ukraina syyttää venäläispolitiikon murhasta rikollispomoa ja Venäjän turvallisuuspalvelua

Venäjältä paennut entinen kansanedustaja Denis Voronenkov murhattiin Kiovassa maaliskuussa.

Ukraina
Kolme maastoasuista miestä kantaa paareilla Voronenkovin ruumista. Ruumis on peitetty muovipressulla, kengät näkyvät. Taustalla näkyy kadunvarteen pysäköity musta Mercedes Benz -henkilöauto ja sen takana kulkee poliisin valkopunaista eristysnauhaa.
Venäläinen poliitikko Denis Voronenkov murhattiin maaliskuussa 2017 Kiovassa.Andrew Kravchenko / EPA

Ukrainan syyttäjänviranomaiset syyttävät entisen venäläisen kansanedustajan murhasta venäläistä rikollisjohtajaa ja Venäjän turvallisuuspalvelua FSB:tä.

Ukrainan valtionsyyttäjän mukaan murhatun Denis Voronenkovin todistajanlausunnot Venäjän toimista Ukrainassa olivat huolettaneet Venäjän johtoa.

Ukrainalainen mies ampui Voronenkovin 23. maaliskuuta Ukrainan pääkaupungin Kiovan keskustassa.

Voronenkovin henkivartija ampui hyökkääjää, joka kuoli vammoihinsa myöhemmin sairaalassa.

Voronenkovin ampunut mies oli 28-vuotias Ukrainan kansalainen, joka oli aiemmin toiminut Ukrainan Donbass-vapaaehtoispataljoonassa Itä-Ukrainan rintamalla.

– Ukrainan puolustusministeriön tiedustelupalvelun ja pääkaupungin syyttäjänviraston vahvistamien tietojen mukaan murhan tosiasiallinen tilaaja oli FSB:n kontrolloima rikollisjohtaja Tjurin, Vladimir Anatoljevitš, Venäjän kansalainen, Ukrainan valtionsyyttäjä Juri Lutsenko sanoi.

Osallisuudesta murhaan epäillään lisäksi neljää ukrainalaista, joista kaksi on pidätettynä ja kaksi karkuteillä.

Voronenkov toimi todistajana oikeudessa

Entinen Venäjän kommunistipuolueen kansanedustaja Voronenkov muutti Ukrainaan 2016 ja alkoi arvostella kovasanaisesti Venäjän johdon Ukraina-politiikkaa. Voronenkov oli aiemmin hävinnyt vaaleissa paikkansa duumassa.

Voronenkovia syytettiin Venäjällä laajamittaisesta talouspetoksesta.

Aiemmin korruptionvastainen aktivisti ja oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi oli syyttänyt Voronenkovin käyttäneen laittomasti hankittuja tulojaan kiinteistöomistusten ja autoteollisuuden osakkeiden hankkimiseen.

Voronenkovin esiintyi Ukrainassa todistajana maan entistä presidenttiä Viktor Janukovytšia vastaan nostetussa maanpetosoikeudenkäynnissä.

Syyttäjä Lutsenkon mukaan Voronenkov olisi todistanut myös Venäjän sotilaallisista toimista Krimillä ja Itä-Ukrainassa, jossa Venäjä on tukenut separatisteja.

Lutsenkon mukaan Voronenkovin antamat todistajanlausunnot herättivät huolta Kremlissä, joten FSB järjesti murhan yhdessä rikollismaailman hahmojen kanssa.

Epäilty tilaaja on Voronenkovin vaimon entinen mies

Vladimir Tjurin kiistää olevansa murhan tilaaja.

Tjurinilla on myös henkilökohtainen kytkös Voronenkoviin, sillä hän oli aiemmin oli aiemmin oopperalaulaja Marija Maksakovan avopuoliso ja heillä on kaksi lasta.

Vuonna 2015 Marija Maksakova meni naimisiin Denis Voronenkovin kanssa.

Venäjän mediassa onkin esitetty, että murhan motiivina voisivat olla henkilökohtaiset syyt. Gazeta.Ru-uutissivusto (siirryt toiseen palveluun) otsikoi, että "Ukraina ei suojellut entiseltä avomieheltä."

Lähteet: AFP, AP