1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sote-uudistus

Risikko uudesta sote-esityksestä: Saman verran valinnanvapautta, mutta työkaluja käytetään eri tavalla

Sisäministeri nostaa esiin erityisesti asiakassetelin.

sote-uudistus
Paula Risikko
Paula RisikkoHeikki Saukkomaa / Lehtikuva

Sisäministeri Paula Risikon (kok.) mukaan sote-uudistuksen valinnanvapauslaki on vain parantunut edellisestä versiosta, joka kaatui perustuslakivaliokunnan lausuntoon. Hallituspuolueet pääsivät varhain maanantaina sopuun uudesta valinnanvapauslaista.

– Periaatteessa tässä tuli aivan saman verran valinnanvapautta, mutta nyt työkaluja käytettiin eri tavalla, Risikko sanoo Ylelle.

Risikko nosti esiin erityisesti asiakassetelin, joka hänen mukaansa sai uutta vahvuutta. Perustuslaillisiin ongelmiin kaatuneessa mallissa asiakassetelin antoi sote-keskus, nyt uudessa mallissa sen antajaksi on määrätty maakunnan liikelaitos.

– Siitä (asiakasseteli) tuli subjektiviinen oikeus, ja se on tarkkarajaisempi. Maakunnalla on velvoite antaa se eli harkintaa ei voi käyttää. Asiakassetelipalvelut myös laajenivat, Risikko sanoo.

Risikko sanoo myös olevansa tyytyväinen siihen, että uusiin sote-keskuksiin saatiin siirrettyä erikoisasiantuntijoiden palveluja. Tämä korvaa Risikon mukaan sitä, että sosiaalipuolen palveluita siirrettiin maakuntien järjestettäväksi perustuslakivaliokunnan lausunnon mukaisesti.

Jos ei halua valita omaa sote-keskustaan uudessa mallissa, tulee hänestä automaattisesti julkisen puolen palveluntuottajan asiaksas. Risikon mukaan tällainen asiakkuus ei välttämättä tarkoita kahden vuoden asiakkuutta.

– Hän voi vaikka samana päivänä ilmoittaa, että hän ei halua täällä olla. Jos ei tee mitään valintaa, on kaksi vuotta julkisen sektorin asiakkaana, Risikko sanoo.

Saarikko ei mittaa viivottimella valinnanvapautta

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoo, että uudessa mallissa jokainen maakunta on velvoitettu järjestämään omia julkisia palveluita. Jokainen saa kuitenkin valita oman sote-keskuksensa vuoden 2021 alusta.

– Minusta valinnanvapautta ei kannata mitata viivoittimella, vaan kysymys on järjestelmän muutoksesta, Saarikko sanoi Ylelle.

Saarikko huomauttaa, että erityisesti sosiaalipuolella yksityisiä palvelutuottajia on jo nykyään paljon.

– Nyt muutamme systeemiä niin, että kansalaisten omat mahdollisuudet valita palvelutuottajat paranevat, ja nykyisin kunnissa kovin vähälle käytölle jääneet palvelusetelit korvaantuvat asiakasseteleillä.

Lue seuraavaksi