Lyhennetty autokoulu kelpasi pohjalaisille – inssi läpi puolet vähemmällä opiskelulla

Vuoden ajan kokeilussa oleva tavallista lyhempi autokoulu on kiinnostanut varsinkin Etelä-Pohjanmaalla.

ajo-opetus
Peilikin on säädettävä oikealle kohdalle ennen ajotuntia.
Peilikin on säädettävä oikealle kohdalle ennen ajotuntia.Anna Wikman/Yle

Autokoulujen kokeilu lyhennetystä ajo-opetuksesta on saanut hyvän vastaanoton. Noin 130 autokoulua Suomessa on ollut vuoden alusta asti mukana kokeilussa, jossa on puolitettu sekä teoria- että ajo-opetuksen määrä.

Mukana olleiden eteläpohjalaisten autokoulujen asiakkaista jopa 90 prosenttia valitsi lyhemmän opetuksen. Vaasan ja Kristiinankaupungin osalta kokeiluun halusi noin 40 prosenttia asiakkaista.

Sekä Etelä-Pohjanmaan että Vaasan ja Kristiinankaupungin alueiden autokouluyhdistyksistä kerrotaan, että lyhennetyn opetuksen autokoululaiset ovat pärjänneet teoriakokeissa ja inssiajoissa yhtä hyvin kuin pidemmän koulutuksen saaneet. Tosin lyhempään opetukseen ohjautuu asiakkaista, joilla on aiempaa kokemusta liikenteestä esimerkiksi mopolla tai mopoautolla.

Uuden mallin etuna autokoulut pitävät sitä, että opetus on mahdollista yksilöidä entistä paremmin asiakkaan kokemuksen mukaan. Kokeilu on voimassa vuoden lopuun asti. Autokoulut ovat antaneet siitä väliraportin keväällä. Autokoulut odottavat parhaillaan ministeriön esitystä uudesta ajokorttilaista.