Humanistipalkinnon saanut Tuuli Lähdesmäki: " Tieteen tekeminen on parhaimmillaan flow-tunnetta"

Jyväskyläläinen akatemiatutkija Tuuli Lähdesmäki on saanut Suomalaisen Tiedeakatemian vuoden 2017 humanistipalkinnon.

tiede
Akatemiatutkija Tuuli Lähdesmäki
Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston akatemiatutkija Tuuli Lähdesmäki, 41, on rakentanut määrätietoisesti omaa tutkijanuraansa. Työtä vahvistaa Suomalaisen Tiedeakatemian vuoden 2017 humanistipalkinto, jonka saajia pidetään alansa nousevina tähtinä.

– Tieteen tekeminen on parhaimmillaan flow-tunnetta, jossa työ tuottaa jatkuvasti uusia oivalluksia. On palkitsevaa ymmärtää ymmärtävänsä tutkimuskohdetta ja pystyä ratkaisemaan tutkimuksen ongelmia, hän sanoo.

Suomalaisen Tiedeakatemian humanistipalkinto myönnetään vuosittain uransa alkuvaiheessa olevalle, jo kansainvälistä mainetta saavuttaneelle, humanistisen alan tutkijalle. Palkinnon arvo on 15 000 euroa.

Lähdesmäen tämänhetkinen tutkimus käsittelee EU:n kulttuuriperintöpolitiikkaa ja eurooppalaisen identiteetin rakentamista kulttuuriperinnön avulla. Sen tavoitteena on edistää kulttuuriperinnön merkitysten ymmärtämistä ja tarjota välineitä kriittiseen arviointiin sekä tutkijoille että päättäjille.

Lähdesmäen tutkimus on tieteiden välistä, ja se tuo yhteen näkökulmia sekä EU:n että kulttuurin ja kulttuuriperinnön tutkimuksen aloilta. Hän julkaissut kymmeniä artikkeleitä kansainvälisissä julkaisuissa.

– Tavoitteenani on vaikuttaa tutkimusalani keskeisiin kansainvälisiin tieteellisiin keskusteluihin.

Lähdesmäki sai vuonna 2014 vahvasti kilpaillun European Research Councilin (ERC) Starting Grant -rahoituksen. ERC myöntää rahoitusta huippututkijoille ja heidän tutkimusryhmilleen uraauurtavaan tutkimukseen.

Suomen Akatemia palkitsi hänet tieteellisestä rohkeudesta vuonna 2015.

Lähdesmäki on tuplatohtori: vuonna 2007 hän väitteli Jyväskylän yliopistossa taidehistoriasta ja vuonna 2014 Itä-Suomen yliopistossa sosiologiasta. Kotimaan lisäksi hän on tehnyt tutkimusta Italiassa, Irlannissa ja Unkarissa.