Mikkeli haluaa juoksuttaa hevosia ympäri vuoden – ”Nyt kannattaa järjestää myös tappiollisia raveja”

Nopeudestaan kuuluu Mikkeli haluaa kuuluu Euroopan eliittiin, kilpailuttaa ympäri vuoden ja kasvattaa St Michelistä jopa viikon mittaisen tapahtuman.

raviurheilu
Ravihevosia Mikkelin kuninkuusraveissa St.Michel-lähdössä.
Petri Vironen / Yle

Mikkelin raviradalla juostaan tänä ja ensi vuonna 18 ravit. Kausi alkaa maaliskuussa ja päättyy loka-marraskuun taitteeseen. Ensi lauantain Toto 76-ravien jälkeen juostaan enää kahdet lounasravit, sillä puutteellinen valaistus estää iltaravit pimeinä talvi-iltoina.

Mikkeli on tähän saakka tyytynyt lyhyempään kauteen, sillä monet ravikilpailut ovat olleet järjestäjille tappiollisia. Yhdet Mikkelin ravit on juostu muutamia vuosia Savolinnassa.

Veikkauksen, Raha-automaattiyhdistyksen ja Toto-pelien yhdistyminen vuoden 2017 muutti ratojen rahoituspohjan erilaiseksi. Kun raha tuli aiemmin paljolti radalla ja alueella pelattujen Toto-pelien tuotoista, nykyisin iso osa tuloista tulee ravien järjestämisestä.

– Tähän asti monien ravien järjestäminen on syönyt tulosta eikä tuonut sitä. Ei ole kannattanut ajaa enempää kilpailuja, Mikkelin Ravirata Oy:n toimitusjohtaja Kari Tiainen sanoo.

Mikkeli keräsi aiemmassa rahoitusmallissa tuhansien eurojen hyödyn kuukausittain, sillä kaupungissa toimii Suomen kaksi eniten kauppaa tekevää pelipistettä. Niiden pelivaihdosta osa kerrytti raviradan kassaa.

Nykyjärjestelmässä ravirata saa raviurheilun yhteisestä rahapotista järjestämispalkkiota kilpailuista. Myös palkintorahat tulevat alan yhteisestä potista. Näin aiemmin tappiolliset iltaravit voisivat kääntyä plussalle ja tuoda oheismyynnin kautta lisäeuroja.

Olisi hienoa, jos saisimme rakennettu kokonaisen viikon St Michelin ympärille niin, että eri päivinä kävisi eri ihmisiä

Heikki Kosonen

Mikkeli on otollisen sijaintinsa takia kerännyt paljon osallistujia ja esimerkiksi viime vuonna yli 500 hevosta jouduttiin karsimaan liiallisen osanottajamäärän takia.

–Tavoitteemme on, että saisimme hevosmäärää vastaavan osan kilpailuista järjestettäväksi, ratayhtiön hallituksen varapuheenjohtaja, savonlinnalainen Heikki Kosonen sanoo.

Mikkelissä on reilut neljä prosenttia Suomen hevosista, mutta vain reilut kolme prosenttia ravikilpailuista. Hevosmäärää vastaava osuus ravipäivistä toisi puolenkymmentä kilpailupäivää vuodessa lisää.

Mikkelin raviradan tuoreessa strategiapaperissa paalutetaan tavoitteet seuraaville vuosille. Radan remontti sekä valo- ja äänitekniikan uusiminen mahdollistaa vuoden 2019 syksystä lähtien ravit myös pimeinä syys- ja talvi-iltoina.

Luku tarkoittaa samaa, jos Mikkeli järjestäisi kuninkuusravit joka kolmas vuosi,

Kari Tiainen

– St Michelin merkitys on iso meille ja koko Saimaan alueen matkailulle. Ehkä se voisi olla joskus vielä Saimaa St Michel, Heikki Kosonen kaavailee.

– Olisi hienoa, jos saisimme rakennettu kokonaisen viikon St Michelin ympärille niin, että eri päivinä kävisi eri ihmisiä.

Tuoreen selvityksen mukaan St Michelissä kirjattiin 22 500 kävijää, joista 14 000 oli eri ihmisiä. He käyttivät rahaa 4,5 miljoonaa euroa, joista kolme kului rata-alueella ja 1,5 miljoonaa kaupungilla.

– Luku tarkoittaa samaa, jos Mikkeli järjestäisi kuninkuusravit joka kolmas vuosi, toimitusjohtaja Kari Tiainen muistuttaa.