1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Harvey Weinstein

Hollywoodin ahdisteluskandaali sai muhia rauhassa – moni tiesi, mutta ei puuttunut

Harvey Weinstein maksoi häntä ahdistelusta syyttäviä naisia hiljaisiksi vuosikymmenien ajan.

Huma Abedin, Harvey Weinstein ja Hillary Clinton Kuva: Joe Schildhorn / AOP

Kohu elokuvamoguli Harvey Weinsteinin ympärillä alkoi torstaina, kun New York Times kirjoitti ahdistelutapauksista. Sunnuntaina mies sai potkut perustamastaan elokuvayhtiöstä. Lähtö oli lopulta nopea, mutta siihen mennessä monien tiedossa ollut ahdistelu oli saanut jatkua vuosikausia.

Weinsteinin ahdistelusta kertoo lehdessä muun muassa tunnettu näyttelijä Ashley Judd. Parikymmentä vuotta sitten Weinstein pyysi Juddin Peninsula Beverly Hills -hotelliin. Nainen odotti menevänsä aamiaistapaamiseen, mutta Weinstein pyysikin hänet huoneeseensa. Mies vastaanotti Juddin kylpytakissa ja pyysi hierontaa.

Seuraavaksi Weinstein kysyi, voisiko Judd katsella häntä suihkussa. Judd kieltäytyi molemmista pyynnöistä.

Miten pääsen pois huoneesta mahdollisimman pian loukkaamatta Harvey Weinsteiniä, Judd muistaa ajatelleensa. Hän letkautti, että Weinstein voisi koskea häneen, vasta kun hän on voittanut Oscarin tämän elokuvassa.

– Olin hätääntynyt. On paljon pelissä, kun toisella puolella on Miramaxin arvovalta.

Weinstein oli perustanut veljensä Bobin kanssa Miramax-elokuvayhtiön vuonna 1979. Vuonna 2005 veljekset perustivat The Weinstein Companyn.

Oscar-palkintojen jaossa näyttelijä toisensä perään on kiitellyt Weinsteinia. Häntä on kutsuttu Oscar-kisan kuninkaaksi. Yhtiö on tuottanut lukuisia menestyselokuvia, esimerkiksi Pulp Fiction, Rakastunut Shakespeare ja Kuninkaan puhe.

Juddin mukaan naiset ovat puhuneet Harveystä keskenään pitkään, mutta nyt aika tuoda keskustelu julkisuuteen.

Näyttelijä Ashley Judd kertoi ahdistelusta hotellihuoneessa Kuva: David Buchan / AOP

Ura nousuun palveluksia vastaan

Weinsteinin seksuaalisesta ahdistelusta kertovat hänen avustajansa ja aloittelevat näyttelijät. Vastineeksi Weinstein on yleensä luvannut edistää heidän uraansa Hollywoodissa. Tapauksia on kolmelta vuosikymmeneltä.

New York Times -lehden mukaan ainakin kahdeksan tapausta on sovittu rahallisesti oikeusistuimen ulkopuolella. Lehti perustaa tietonsa nykyisten ja entisten työntekijöiden sekä filmialan ihmisten haastatteluihin ja yhtiön sisäisiin asiakirjoihin.

Virallisia valituksia ei tehty, koska työpaikka rahan, maineen ja taiteen äärellä oli haluttu, eikä tapahtumilla ollut todistajia.

Yksi yhtiön työntekijä kuitenkin kirjasi naisten kokemia häirintätapauksia muistiin.

– Olen 28-vuotias nainen, joka yrittää tienata elantonsa ja luoda uraa. Harvey Weinstein on 64-vuotias, maailmankuulu mies ja tämä on hänen yhtiönsä. Voimatasapaino on: minä 0, Harvey Weinstein 10, lukee työntekijän muistiossa.

Sama työntekijä kertoo kuinka hänen piti järjestää casting-tilaisuuksia lupaaville näyttelijöille sen jälkeen kun heillä oli ollut tapaaminen hotellissa.

Monet työntekijät assistenteista johtajiin tiesivät epäasiallisesta käytöksestä, mutta vain harvat asettuivat koskaan vastustamaan Weinsteinia. Työntekijöillä oli myös sopimuksessaan pykälä, joka kielsi yhtiön arvostelun.

Dinosaurus uusille tavoille

Asianajaja Lisa Bloom piti asiakastaan Weinsteinia dinosauruksena, jonka pitää oppia uusia tapoja. Osan syytöksistä hän kiistää.

Weinstein toimitti julkisuuteen lausunnon, jossa hän vetoaa kasvaneensa toisenlaiseen kulttuuriin.

– Kasvoin 60–70-luvuilla, jolloin käytöstä ja ja työpaikkoja koskevat säännöt olivat toisenlaisia. Olen oppinut, ettei se ole mikään selitys työpaikalla tai muualla.

– Ymmärrän, että käytökseni on aiheuttanut kollegoilleni tuskaa ja pyydän sitä vilpittömästi anteeksi.

Weinstein lupasi hakea apua terapiasta. Muulle johdolle ei pahoittelu riittänyt, vaan Weinstein sai yhtiöstään lähtöpassit.

Demokraatti naisten asialla

Weinstein on demokraattien pitkäaikainen tukija. Hän piti Manhattanin-kodissaan Hilary Clintonin varainkeruutilaisuuden. Nyt Weinsteinilta tukea saaneet demokraatit siirtävät rahoja hyväntekeväisyyteen.

Republikaanipresidentti Donald Trump käytti tilaisuuden kommetoida asiaa, ettei hän ole yllättynyt syytöksistä. Trump ei muistellut kampanja-aikana esille tulleita nauhoituksia, joissa hän itse rehenteli naisten kopeloimisella.

Julkisuudessa Weinstein on esiintynyt naisten asialla. Hän muun muassa osallistui tammikuussa Sundance-elokuvafestivaaleilla pidettyyn naisten paraatiin.

Nicole Kidman on tähdittänyt Harvey Weinsteinin elokuvia. Kuva: Hagop Kalaidjian / AOP

Tähtien tukea kaivataan

Hollywoodissa on ihmetelty, eikö vaikenemisen kulttuuri vieläkään murru. Tapaus on kuuma puheenaihe, mutta julkiset tuenosoitukset Ashley Juddille ja muille asiasta puhuneille naisille ovat olleet harvassa.

Monet Weinsteinin filmeissä loistaneet suuren luokan tähdet kuten Nicole Kidman ja Gwyneth Paltrow ovat olleet hiljaa.

Näyttelijä Meryl Streep kertoi pitävänsä Weinsteinin käytöstä häpeällisenä valta-aseman hyväksikäyttönä. Hän kutsui esiin tulleita naisia sankareiksi.

Myös nuoremman polven näyttelijät Brie Larson ja Girls-sarjan Lena Dunham ovat kehuneet naisia julkisuuteen tulosta.

Hollywood suojelee omiaan, arvioi Variety-lehden päätoimittaja Claudia Eller. Hänen mukaansa ei vielä tiedetä, onko Weinsteinin tapaus ohi. Hollywoodissa tulee aina jatko-osia.

Toisaalta Harvey Weinstein ei kerää sympatiaa lainkaan.

Toinen päätoimittaja epäilee, että vaiti ollaan häpeästä. Moni tiesi, mutta ei tehnyt mitään.

Piilakson ahdisteluja päivänvaloon

Kalifornian Piilaaksossa ahdisteluskandaali seurasi toistaan viime kesänä. Monien start up -yritysten johtajat saivat potkuja tai erosivat itse, kun useat naiset olivat valittaneet ahdistelusta.

Esimerkiksi 500 Startups -yhtiön perustaja Dave McClure jätti tehtävänsä sijoittajien painostuksesta.

– Olen hyypiö. Olen pahoillani, hän suuntasi pahoittelunsa naisille.

Paikkansa jätti myös muun muassa BetterWorks -yhtiön tomitusjohtaja Kris Duggan.

Hollywoodiin verrattuna teknologian älypäitä keräävä saareke on edistyksellinen ja avoin. Piilaakso on kuitenkin miesten hallitsema maailma.

Lue myös: Naisten ahdistelusta syytetty elokuvamoguli sai potkut Hollywoodissa