Vartalokamerat ja dronet auttavat onnettomuuspaikoilla – "Meneillään on valtavasti erilaisia kokeiluja"

Tuore kameratekniikka auttaa pelastushenkilöstöä ja ensihoitajia jakamaan tietoa viranomaiselta toiselle ja saamaan kokonaiskuvaa onnettomuuspaikasta.

lentoliikenne
Lento-onnettomuusharjoitus Savonlinnassa
Savonlinnan lento-onnettomuusharjoituksessa käytettiin apuna vaatteisiin kiinnitettäviä kameroita.Esa Huuhko

Embraer 120 -lentokone tekee pakkolaskun Savonlinnan lentoaseman kiitoradalle. Matkustajat pitää saada turvaan, heidän tilansa tulee arvioida ja kiireellisimmät tapaukset täytyy kiidättää ensimmäisinä sairaalaan.

Tällaista kuvitteellista tilannetta harjoiteltiin Savonlinnassa tiistaina. Vanha bussi leikki kiitoradan päähän pudonnutta lentokonetta, ja sen hysteerisiä matkustajia esittivät Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Xamkin opiskelijat. Harjoituksessa hiottiin paitsi viranomaisten välistä yhteistyötä, niin myös tuoreen teknologian käyttöä sen apuna.

Lento-onnettomuusharjoitus Savonlinnassa
Savonlinnan lentoaseman kiitoradan päähän ajettu bussi esitti pakkolaskun tehnyttä lentokonetta onnettomuusharjoituksessa.Esa Huuhko

Harjoituksessa kahden ensihoidon työntekijän rintapielessä kiilsi musta linssi. Kyseessä oli vaatteeseen kiinnitettävä kamera, joka tunnetaan englanniksi nimellä body camera. Kameroilla välitettiin harjoituksesta reaaliaikaista kuvaa Savonlinnan keskussairaalaan, jossa toimi harjoituksen johtokeskus.

– Johtokeskus pystyy näkemään, millainen tilanne onnettomuuspaikalla on ja havainnoimaan tapahtumaa paremmin verrattuna siihen, jos tapahtumaa kuvailtaisiin pelkästään puhelimessa. Johtokeskuksen lääkärit näkevät potilaiden vammaprofiileja ja onnettomuuden yleisilmettä, kertoo ensihoidon kenttäjohtaja Marko Immonen Itä-Savon sairaanhoitopiiristä.

– Tulevaisuudessa live-kuvan lähettäminen todennäköisesti lisääntyy ensihoidossa.

Lento-onnettomuusharjoitus Savonlinnassa
Vartalokamerat välittivät reaaliaikaista kuvaa harjoituksen johtokeskukseen.Esa Huuhko

Kamerakopterilla apua päätöksentekoon

Immosen mukaan vartalokameroita on käytetty Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä jo jonkin aikaa. Myös muut uudet kamerakeksinnöt tekevät vähitellen tuloaan viranomaisten työn ja yhteistyön avuksi. Yhä useammalla pelastuslaitoksella on käytössään kameralla varustettu lennokki eli drone.

Etelä-Savon pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Jyri Silmäri kertoo, että kamerakopteri auttaa pelastajia saamaan kokonaiskuvan ympäristöstä. Dronea lennätetään onnettomuuspaikan yllä, ja se välittää maan kamaralla olevalle tilannejohtajalle reaaliaikaista videokuvaa. Savonlinnan lento-onnettomuusharjoituksessa oli tarkoitus harjoitella kamerakopterin käyttöä, mutta aie peruuntui laitteen käyttäjän sairastuttua.

– Ilmasta käsin saa hyvän kuvan siitä, mitä on tapahtunut, missä uhrit ovat, miten metsäpalon palorintama on leviämässä, missä ovat onnettomuuden tulipalopesäkkeet tai mihin pakkolaskun tehneen lentokoneen matkustajat ovat harhailleet. Se helpottaa johtamista ja päätöksiä, Silmäri kertoo.

Etelä-Savon pelastuslaitoksella on käytössään tällä hetkellä yksi kamerakopteri, ja se sijaitsee Savonrannassa. Useampaa ei ole tarkoitus toistaiseksi hankkia.

Lento-onnettomuusharjoitus Savonlinnassa
Ammattikorkeakoulun opiskelijat näyttelivät pakkolaskun tehneen lentokoneen matkustajia.Esa Huuhko

Toisaalta lisälaitteiden avulla kopteri voi tehdä jotakin aivan muutakin kuin kuvata. Vuonna 2019 Etelä-Savon pelastuslaitoksen on tarkoitus testata Mikkelissä lennokkia, jossa on kameran sijaan antureita, jotka tunnistavat ilmasta erilaisia kemiallisia myrkkyjä.

– Varmaan joka pelastuslaitoksessa Suomessa on viritteillä jonkinlaisia hankkeita droneihin liittyen, Silmäri sanoo.

– Meneillään on valtavasti erilaisia kokeiluja, joissa yritetään selvittää dronejen mahdollisuuksia.