Suomen luottomies poistuu rahaministerien pöydästä – "Kun Schäuble puhuu, kaikki kuuntelevat"

Talouskuripolitiikka henkilöityi Saksan valtiovarainministeriin, joka tuli ajaneeksi myös Suomen linjaa eurokriisin pyörteissä.

Wolfgang Schäuble
Wolfgang Schäuble osallistui viimeiseen euroryhmän kokoukseensa Luxemburgissa.
Wolfgang Schäuble osallistui viimeiseen euroryhmän kokoukseensa Luxemburgissa.Julien Warnand / EPA

BRYSSEL Yhden aikakauden loppu oli käsillä, kun Wolfgang Schäuble saapui iltapäivällä Luxemburgissa viimeiseen euroryhmän kokoukseensa Saksan valtiovarainministerinä.

– Kahdeksan vuotta eurokriisiä, ja euro on pysynyt vakaana. Se on minusta aika hyvä tilinpäätös, Schäuble sanoi.

Myrskyisä ajanjakso alkoi Kreikan velkakriisin puhkeamisesta 2009 ja loppuu seesteisemmässä tilanteessa, jossa Kreikan kolmas hätälainaohjelma lähenee loppuaan. Schäuble siirtyy Saksan liittopäivien puhemieheksi.

– Kun Wolfgang Schäuble puhuu, kaikki kuuntelevat, kuvailee entinen valtiovarainministeri, kansanedustaja Jutta Urpilainen (sd.) Saksan ministerin roolia kokouksissa.

Suomella on ollut peräti viisi eri valtiovarainministeriä Schäublen aikakaudella. Urpilainen ehti olla heistä pisimpään virassa samaan aikaan hänen kanssaan, kesästä 2011 kesään 2014.

– Arvostan häntä hyvin paljon. On jännää, että vaikka olemmekin eri sukupolvea, eri sukupuolta, eri poliittisesta taustasta tulevia henkilöitä niin silti yhteistyö ministereinä oli hyvin läheistä, Urpilainen sanoo puhelinhaastattelussa Pohjanmaalta.

Suomalaisministeriviisikon on ollut helppo tukea Schäublea, sillä Suomi on ollut koko hänen kautensa ajan hyvin lähellä Saksan linjaa eurokriisin hoidossa.

Wolfgang Schäublen kuva oli julisteessa, jossa kehotettiin äänestäjiä torjumaan lainoittajien esittämät ehdot Kreikan kansanäänestyksessä heinäkuussa 2015.
Wolfgang Schäublen kuva oli julisteessa, jossa kehotettiin äänestäjiä torjumaan lainoittajien esittämät ehdot Kreikan kansanäänestyksessä heinäkuussa 2015.Orestis Panagioutou / EPA

Saksa on torjunut ajatukset Kreikan jättimäisen valtionvelan leikkaamisesta johdonmukaisesti sen jälkeen kun yksityisten lainoittajien saatavia leikattiin 2011. Se on Schäublen suulla ajanut Kreikan kolmeen lainaohjelmaan niin tiukat ehdot, että kreikkalaiset ovat kerta toisensa jälkeen lähteneet kaduille osoittamaan mieltään lainoittajia vastaan.

Ateenan kaduilla turhautuminen ja viha ovat yhä uudelleen kohdistuneet Saksan liittokansleri Angela Merkeliin ja valtiovarainministeri Schäubleen. Onko 75-vuotias veteraanipoliitikko Schäuble ottanut vastaan lokaa Suomenkin puolesta?

– Wolfgang Schäuble on niin vahva persoona, että hän kestää sen kritiikin. Tosin se ei ole aina ollut ihan kohtuullista, sillä eihän Schäuble ole niitä päätöksiä tehnyt, vaan ne on tehty kollektiivisesti euroryhmässä tai (EKP:n, EU-komission ja kansainvälisen valuuttarahaston) troikassa, Urpilainen sanoo.

Suomen oltava aloitteellinen

Urpilaisen mielestä Schäuble ja Saksa ovat tiukalla linjallaan ajaneet koko Euroopan etua.

– Hän on periaatteen mies. Hän on hyvin vahvasti eurooppalainen. Hän näkee Euroopan yhdentymisessä ja EU:ssa suuren arvon, Urpilainen sanoo.

Schäuble on toiminut kansanedustajana liittopäivillä vuodesta 1972. Hän halvaantui vaalitilaisuudessa tehdyn murhayrityksen seurauksena 1990, josta saakka hän on käyttänyt pyörätuolia.

Valtiovarainministerit Jutta Urpilainen ja Wolfgang Schäuble tapasivat Berliinissä marraskuussa 2011.
Valtiovarainministerit Jutta Urpilainen ja Wolfgang Schäuble vetivät talouskriisin aikaan yhdessä tiukkaa linjaa.Sebastian Kahnert / EPA

Kristillisdemokraattista CDU:ta edustavan Schäublen seuraajan linja riippuu siitä, miten Saksan hallitusneuvottelut sujuvat. Liittokansleri Merkel yrittää koota koalitiota vihreiden ja liberaalidemokraattien kanssa. Uusi ministeri tullee jommasta kummasta liittolaispuolueesta.

Oli uusi ministeri kuka tahansa, Urpilainen kehottaa suomalaispäättäjiä olemaan häneenkin tiiviisti yhteydessä. Saksalla kun on suurin painoarvo rahaliiton tulevaisuudesta käytävässä keskustelussa.

– Suomen pitäisi olla aloitteellinen ja tuoda omia näkemyksiään joko Saksan kautta tai suoraan yhteiseen eurooppalaiseen pöytään siitä, miten euroaluetta tiivistetään, Urpilainen sanoo.

"Tulen kaipaamaan häntä"

Schäuble on virkaiältään euroryhmän nykyisen kokoonpanon vanhin. Seuraavaksi pisimpään valtiovarainministerinä on toiminut Espanjan Luis de Guindos.

– Tulen kaipaamaan häntä, de Guindos sanoi astellessaan iltapäivällä jäähyväiskokoukseen, jossa Kreikan lainaohjelmasta ei ollut tarkoitus keskustella lainkaan.

Mielenkiinto kohdistui keskusteluun rahoituskriisin selvittämiseksi perustetun Euroopan vakausmekanismin tulevaisuudesta. Osa jäsenmaista kannattaa mekanismin muuttamista nykyistä itsenäisemmäksi Euroopan valuuttarahastoksi.

Kriisivuosien jälkeen euroryhmä keskittynee jatkossa rahaliiton valmiiksi saattamiseen, ellei se sitten joudu taltuttamaan seuraavaa talouskriisiä. Schäuble itse varoitti talouslehti Financial Timesin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että keskuspankkien markkinoille syytämä raha voi aiheuttaa uusia kuplia, joiden puhkeaminen voi vaarantaa maailmantalouden vakauden.