Oppositio ei niele hallituksen sopua soten valinnanvapaudesta – SDP: "Kokoomus petti"

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan vaikuttaa siltä, että hallitus asetti yksityiset markkinat kaupunkien ja soten alkuperäisten tavoitteiden edelle.

Sote-palvelujen valinnanvapaus
Antti Lindtman
Antti LindtmanJarno Kuusinen / AOP

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kirjoitti tänään maanantaina blogissaan (siirryt toiseen palveluun), kuinka hallituksessa saatiin sovittua soten valinnanvapauslain päälinjat.

Suurimman oppostiopuoleen SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtmanin mukaan vaikuttaa siltä, että hallitus asetti yksityiset markkinat kaupunkien ja soten alkuperäisten tavoitteiden edelle.

– On vaikea ymmärtää, miksi yksityisille terveysbisnesyrityksille annetaan mahdollisuus tuottaa palveluita, mutta suuremmille kaupungeille ei. Näyttää siltä, että kokoomus petti kaupungit, Lindtman kritisoi.

Lindtmanin mukaan asiassa olisi kannattanut edetä toisella tapaa.

– Kun tässä annetaan yksityisille terveysbisnesyrityksille aika laaja mahdollisuus tuottaa palveluja, niin samalla olisi voitu myös mahdollistaa, maakunnan niin päättäessä, kaupunkien palvelutuotot, niiltä osin kuin se on tehokasta ja järkevää ja palvelee asiakasta.

– Toinen ongelma tässä on se, että tässä käytännössä maakunnat määrätään lailla antamaan seteleitä, silloinkin kun se ei välttämättä ole maakunnan näkökulmasta järkevää.

Hallitus kuoppasi esityksessään pakkoyhtiöittämisen. Tätä Lindtman piti hyvänä asiana.

Vihreiden Aalto: Hallitumpi esitys

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto otti asiaan kantaa tiedotteessa.

– Esitys vaikuttaa ensitietojen mukaan hallitummalta kuin perustuslakiin törmännyt edellinen yritelmä. Vanhat ongelmat eivät silti näytä hävinneen. Kustannukset uhkaavat kasvaa, palvelut eivät pelaa yhteen ja ne keskittyvät kasvukeskuksiin, Aalto sanoo.

– Nyt kaikkein olennaisinta on arvioida, täyttääkö hallituksen malli uudistuksen tavoitteet eli terveys- ja hyvinvointierojen kaventamisen, kustannusten kasvun hillinnän ja palveluiden paremman yhteensovittamisen. Se on koko uudistuksen tärkein mittari.

RKP:n Henriksson: Selkokieltä, kiitos

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson peräänkuuluttaa tiedotteessaan konkretiaa.

– Ministerin blogikirjoituksesta ei käy ilmi kuka jatkossa saa suorittaa leikkauksia, tai mitä valinnanvapauteen jatkossa kuuluu. Epäselväksi jää myös miksi kaikki muut toimijat paitsi kunnat saavat tuottaa sote-palveluita, Henriksson sanoo tiedotteessa.

– Miten käy esimerkiksi yksinkertaisten päiväkirurgisten leikkausten? Saako yksityinen sektori ollenkaan hoitaa kevyttä nukutusta vaativia leikkauksia? Kysymys on siitä, mitä rajattuun palveluiden kokonaisuuteen sisältyy. Nyt olisi tärkeää, että ministeri ottaisi kantaa ja puhuisi selkokieltä.