1. yle.fi
  2. Uutiset

Brittilehti: Angelina Jolie harkitsi lähtevänsä syötiksi, jotta ugandalainen sotalordi Kony saataisiin napattua

Kansainvälisestä rikostuomioistuimesta vuodettujen asiakirjojen perusteella entinen pääsyyttäjä Luis Moreno Ocampo viestitteli Jolielle ahkerasti – myös salassa pidettävistä asioista.

Kansainvälinen rikostuomioistuin
Angelina Jolie puolilähikuvassa, taustalla YK:n logo.
Angelina Jolie YK:n päämajassa New Yorkissa 14.syyskuuta.Andrew Gombert / EPA

Brittilehti The Sunday Timesin mukaan (siirryt toiseen palveluun) näyttelijätähti Angelina Jolie oli lähellä suostua syötiksi mielikuvitukselliseen suunnitelmaan, jonka tarkoituksena oli pidättää Keski-Afrikan tasavallassa piilotellut sotalordi Joseph Kony.

Lehti kertoo suunnitelman paljastuneen Kansainvälisestä rikostuomioistuimesta (ICC) vuotaneista asiakirjoista. Niiden perusteella idea oli vireillä vuonna 2012, jolloin Konyn rikokset saivat kansainvälistä huomiota.

Kony johtaa raakaa sissiliikettä LRA:ta eli Herran vastarinta-armeijaa, joka tunnetaan erityisesti lasten sieppauksista ja pakottamisesta sotilaiksi. ICC antoi (siirryt toiseen palveluun)hänestä pidätysmääräyksen vuonna 2005, mutta Konya ei ole vieläkään saatu kiinni.

ICC:n pääsyyttäjänä toiminut Luis Moreno Ocampo visioi The Sunday Timesin mukaan, että Jolie lähetettäisiin Keski-Afrikkaan Yhdysvaltain erikoisjoukkojen mukaan. Puhetta oli siitäkin, että Jolien silloinen puoliso Brad Pitt lähtisi ehkä mukaan. Eräässä sähköpostissa Ocampo kirjoitti, että Jolien ideana oli kutsua Kony illalliselle kanssaan, jotta tämä saataisiin pidätettyä.

The Sunday Timesin mukaan Ocampo oli keskustellut suunnitelmasta myös Konyn pidättämisen puolesta kampanjoivan Invisible Children -järjestön kanssa. Hän kirjoitti Jolielle: "Ilmeisesti voit liikkua yhdessä Konya jahtaavien erikoisjoukkojen kanssa. Voiko Brad tulla mukaasi?"

Jolie vastasi: "Brad tukee minua. Keskustellaan logistiikasta. Rakkain terveisin Xxx."

Suunnitelma kuitenkin mitä ilmeisimmin kuivahti kasaan. The Sunday Times kirjoittaa, että siitä ei löydy enää myöhempiä mainintoja asiakirjoista.

Luis Moreno Ocampo puolilähikuvassa.
Luis Moreno Ocampo vuonna 2012.Bas Czerwinski / EPA

Syyttäjä lähetti päätöksensä Jolielle ennen julkaisua

Ensimmäisenä tietovuodosta uutisoi ranskalainen tutkivan journalismin verkkosivusto Mediapart (siirryt toiseen palveluun), joka on kertonut saaneensa haltuunsa noin 40 000 asiakirjaa.

The Sunday Times kertoo saaneensa samat asiakirjat nähtäväkseen, samoin saksalainen Der Spiegel (siirryt toiseen palveluun). Der Spiegelin mukaan niistä piirtyy kuva pääsyyttäjästä, joka kaipaa huomiota eikä välitä eturistiriidoista.

The Sunday Timesin mukaan asiakirjoista käy ilmi, miten Ocampo häikäistyi julkisuuden henkilöistä ja antoi salaisia tietoja asiaankuulumattomille ihmisille.

Sähköpostien perusteella Ocampo vaikuttaa pitäneen erityisen innokkaasti yhteyttä Angelina Jolieen. Hän muun muassa kysyi näyttelijältä neuvoa, miten suurelle yleisölle kannattaisi kertoa eräästä vaikeasta päätöksestä.

Ocampo oli päättänyt, että ICC:llä ei ole toimivaltaa tutkia palestiinalaisalueita koskevia sotarikosepäilyjä. Hän lähetti Jolielle päätöksensä nähtäväksi ennen sen julkistamista, The Sunday Times kirjoittaa.

Lopulta Jolie vaihtoi sähköpostiosoitteensa

Lehden mukaan Ocampo yritti jatkaa yhteydenpitoa myös pääsyyttäjäkautensa jälkeen. Jolie ei kuitenkaan vastannut viestiin, jossa Ocampo kertoi ikävöivänsä tätä. Lopulta Jolien assistentti kertoi Ocampolle, että Jolie on vaihtanut henkilökohtaista sähköpostiosoitettaan.

Ocampo sanoi The Sunday Timesille viime viikolla joutuneensa kyberhyökkäyksen kohteeksi. Ocampon mukaan hänen työtään vastustavat tahot olivat vuotaneet julki valikoituja tietoja, jotka olivat johtaneet harhaanjohtavaan uutisointiin.

Ocampo toimi ICC:n pääsyyttäjänä 2003–2012. ICC:n nykyinen pääsyyttäjä Fatou Bensouda on kertonut tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun), että hän suhtautuu julkisuuteen tulleisiin tietoihin "hyvin vakavasti". Bensoudan mukaan ICC:ssä on aloitettu tutkinta kahden hänen alaisensa väitetyistä väärinkäytöksistä.

Lue seuraavaksi