Herätys: Minikopteri kuljetti vankilaan subutexia, Kataloniassa käännekohta, Lapissa voi sataa räntää

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Kauko-ohjattava lennokki ilmassa.
Caroline Blumberg / EPA

Kopteri toi vankilaan sukan täydeltä subutexia

Viime toukokuussa erään suomalaisen vankilan pihalle laskeutui jotain erikoista: kauko-ohjattava minikopteri, johon kiinnitetyn siiman päässä roikkui sukka. Sukan sisältä löytyi kännykkä, kännykän laturi, sekä huomattava määrä subutex-tabletteja. Jutustamme voit lukea, kuinka yleistä moinen on ja miten minikoptereilla tapahtuva salakuljetus vankiloihin voitaisiin estää.

Onko päättäjille räätälöity natiivimainonta vain uusi tapa lobata?

Mustreadin ryhmäkuva.
Vasemmalta lukien Ari Lämsä (toimitusjohtaja), Roger Wessman (ekonomisti), Tuomas Arokanto (teknologiajohtaja), Merja Mähkä (kaupallinen johtaja), Anne Moilanen (politiikan toimittaja), Heidi Hammarsten, (päätoimittaja), Hanna Säntti (toimituspäällikkö), Erkka Railo (johtava politiikan tutkija), Heikki Pursiainen (ekonomisti), Kaisa Saario (toimittaja), Linda Pelkonen (politiikan toimittaja).Mustread

Talouden ja politiikan uuden verkkomedian Mustread.fin ensimmäinen "numero" julkaistaan tiistaina. Lukijoiksi houkutellaan tuhatta päättäjien eliittiin kuuluvaa, joille kohdistetaan Mustreadin asiakkaiden maksamia sisältöjä eli natiivimainontaa. Tämä on tarkoitus saavuttaa tarjoamalla päätöksentekoa tukevia laadukkaita journalistisia juttuja. Päättäjät eivät maksa palvelusta, mutta muilta lukijoilta peritään kuukausimaksu. Mustread kalastelee samoja asiakkaita kuin "päättäjäviestintään" erikoistuneet viestintätoimistot.

Rekka suistui sillalta Joutsassa, vaikutuksia liikenteeseen useita päiviä

Keski-Suomessa Joutsassa Joutsansalmen sillalla rekka syöksyi salmeen maanantain ja tiistain välisenä yönä, kertoo pelastuslaitos. Päivystävän palomestarin mukaan pintapelastajien avulla ajoneuvosta ulos saatu kuljettaja ei loukkaantunut vakavasti. Joutsansalmen sillan kohdalla molempiin suuntiin menee yksi ajokaista. Paikalla on tällä hetkellä liikenteenohjaus, sillä kaista on osittain tukossa.

Oletko ihmetellyt, miksi luomusipulia on vaikea saada? Syynä on ankara sienitauti

Sipuleita maassa.
Esa Huuhko / Yle

Luomusipulia päätyy kauppojen hyllyihin ainoastaan rajoitettu määrä. Tähän suuri syy on tautisuus: sienten aiheuttama sipulimätä on tuhonnut sadosta pahimmillaan jopa 70 prosenttia. Tutkijat etsivät ratkaisua siihen, miten sipulista saataisiin parempi sato.

Julistaako Katalonia tänään itsenäisyyden?

Mies kantaa katalonian lippuja Barcelonassa.
Pau Barrena / AFP

Katalonian kriisi on jälleen uuden käännekohdan edessä, kun Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont pitää tiistai-iltana alueparlamentissa puheen, jossa käsitellään kiristynyttä poliittista tilannetta.

Puheen alla on voimistunut arvuuttelu siitä, antaako Puigdemont itsenäisyysjulistuksen.

Lappiin jopa räntää tai lunta, vesisateita lähes koko maassa

Aamusta sateita tulee maan etelä- ja keskiosassa, myöhemmin myös Lapissa, kertoo Ylen meteorologi Joonas Koskela. Päivällä poutaisinta on idässä ja paikoin aurinko voi näyttäytyä. Lännessä ja pohjoisessa sataa vettä. Illalla ja yöllä sadealueen pohjoisreunassa voi osa sateista tulla räntänä tai lumena.

Tiistain sää
Yle

Lisää säästä yle.fi/saa.