Rohingya-kapinallisten tulitauko päättyi Myanmarissa, nälänhätä vähemmistön uusin uhka

Kapinallisryhmittymä ARSA ei ole hallinnon mukaan tehnyt hyökkäyksiä tulitauon päättymisen jälkeen.

Rohingyat
Yli 600 000 rohingyaa on paennut Myanmarista Bangladeshiin.
Yli 600 000 rohingyaa on paennut Myanmarista Bangladeshiin.EPA-EFE/ABIR ABDULLAH

Rohingya-kapinallisten kuukausi sitten aloittama tulitauko on päättynyt. Myanmarilaisten viranomaisten mukaan mitään merkkejä hyökkäyksistä ei kuitenkaan havaittu vielä tiistaiaamuna.

Rohingya-heimon aseistettu liike ARSA eli Arakan Rohingyan Pelastusarmeija aloitti tulitauon 10. syyskuuta voidakseen toimittaa apua Rakhinen osavaltioon, missä Myanmarin joukot ovat hyökänneet rohingyoita vastaan.

Väkivaltaisuudet saivat alkunsa ARSA-kapinallisarmeijan hyökättyä Myanmarin rajapoliisien asemia vastaan elokuun 25. päivä.

Nyt jo yli puoli miljoonaa rohingya-vähemmistön edustajaa on paennut Myanmarin joukkojen väkivaltaa Bangladeshiin. YK:n mukaan kyseessä on etninen puhdistus.

Uusin uhka nälänhätä

ARSA ilmaisi lauantaina olevansa nyt valmis neuvottelemaan rauhasta Myanmarin hallinnon kanssa. Ryhmittymä on myös toistanut vaatimuksensa rohingya-muslimien oikeuksien parantamisesta. Tällä hetkellä rohingyoilla ei ole oikeutta esimerkiksi kansalaisuuteen.

Myanmarin viranomaiset ovat aiemmin sanoneet, etteivät neuvottele kapinallisryhmittymän kanssa ja kertoivat olevansa valmiusasemissa mahdollisten hyökkäysten varalta tulitauon päättyessä.

Rohingyoiden pako Bangladeshiin jatkuu yhä. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan rohingyat pakenevat nyt myös nälänhätää, sillä Rakhinea riivaa pula ruuasta.

Pakolaisten mukaan hallinnon joukot ovat katkaisseet ruokakuljetukset alueelle ilmeisesti estääkseen tarvikkeiden päätymisen kapinallisille. Hallinto on kiistänyt syytökset näännyttämisestä.

Lähteet: Reuters