Kemijärven Suomulla päästään rakentamaan uutta ravintolaa ja hotellin vastaanottoa – tuhoisasta tulipalosta aikaa kaksi vuotta

Palaneen paikalle nousee 500-paikkainen ravintolaosa. Suunnitelmissa on myös toinen hotellisiipi.

Kotimaa
Suomu yrittäjä Kari Tirkkonen
Suomutunturilla on tekemisen meininki. Yrittäjä Kari Tirkkonen astelee rauhallisin mielin tunturissa. Rinnetyöt sujuvat hyvin ja suunnitellusti. Jorma Korhonen / Yle

Rakennustöiden valmistelu Suomulla on aloitettu, mutta varsinaiseen rakentamiseen päästään ensi kesänä. Aikansa niitä tilapäisjärjestelyjä jaksaa sietää, sanoo Suomun yrittäjä Kari Tirkkonen.

Sen dramaattisen tulipalon jälkeen Suomulla kaksi talvikautta on eletty tilapäisillä järjestelyillä. Ja nyt on edessä vielä kolmas ja sitten puhaltavatkin uudet tuulet: Kemijärven kaupunki on myöntänyt rakennusluvan hotellin uudelle vastaanotto- ja ravintolaosalle.

– Se on ykkösvaihe ja sitä seuraa kakkosvaihe, eli hotellihuoneiden määrän lisääminen, uuden hotellisiiven rakentaminen, Tirkkonen kertoo.

Tulipalon korvauskiistely jatkuu 

Rakentamisen aloittaminen Suomulla ei Tirkkosen mukaan tarkoita sitä, että korvauskiistely kolmen vuoden takaisesta tulipalosta olisi ratkaistu. Sen oikeudellinen setviminen jatkuu.

– Järjestelmä on sellainen kuin on ja sen mukaan on mentävä. Tiedetään, mitä on tapahtunut ja mitä edessä tulee ja miten se menee... se osataan jo ajatella. Kaikki kääntyy aikanaan paremmaksi, mutta pitää malttaa odottaa, seisoa molemmat jalat tukevasti maan pinnalla.

Suomu yrittäjä kari Tirkkonen.
Suomun yrittäjä Kari Tirkkonen luottaa tulevaisuuteen. Miehen suunnitelmat matkailukeskuksen kehittämisessä ulottuvat usean vuoden päähän. Jorma Korhonen / Yle

Moderni ja laavumainen

Kari Tirkkonen on selvästi innostunut, kun hän kertoo tulevasta rakentamisesta.

-Hotelliin käydään sisään parkkipaikan puolelta niinkuin ennenkin. Respan yhteyteen tulee aularavintola ja sen yläpuolelle vielä toinen, hän sanoo.

Tirkkonen kuvailee, että uudisosasta tulee moderni ja pinnaltaan se noudattelee tulipalossa säästynyttä hotellisiipeä. Uudisrakennus asettuu suurin piirtein samoille sijoille entisen kotaravintolan kanssa.

Kaikki kääntyy aikanaan paremmaksi, mutta pitää malttaa odottaa, seisoa molemmat jalat tukevasti maan pinnalla.

yrittäjä Kari Tirkkonen

Rakennus kurottaa linjakkaasti ylös korkeuksiin, mutta se on näöltään rauhallinen ja siitä löytää laavumaisia piirteitä. Lippa nousee jonkin verran hotellia ylemmäksi. Suuri panoraamaikkuna avaa näkymän rinteeseen ravintolan takaosastakin.

– Kun rinne on iltavalaistuksessaan, niin näkymä on todella hieno, hän sanoo.

Luonnoskuvat rakennuksesta ovat olemassa, mutta Tirkkonen ei toistaiseksi halua päästää niitä julkisuuteen.

Yrittäjä Kari Tirkkonen kiittää Kemijärven kaupunkia määrätietoisesta toiminasta rakennuslupa-asiassa ja muutenkin.

– Hyvin kiitollinen olen kaupungille ja kaupungin matkailuväelle, jonka kanssa meillä on paljon yhteistyötä. Kyllä tämä on mennyt erittäin hyvin.

Väliaikaisuus on rasittavaa

Kun uutta rakennetaan, niin samalla poistuvat rakennuksen palanutta päätä peittävät suojapressut. Kesällä niihin on tuuli tarttunut ankarasti ja pressut ovat repeilleet. Näky on jokseenkin lohduton.

-– yllä sitä päivää odotetaan, että ne saadaan heittää historiaan, sanoo Kari Tirkkonen.

– Työntekijöillekin on erittäin tärkeää, että voidaan toimia vakiintuneissa, normaaleissa tiloissa ja tuottaa palveluja tehokkaasti ja korkealaatuisesti. Siihen ei tietysti tämä pressumaailma ja väliaikaisuus sovi. Se on rasittavaa.

Suomutunturi lumetusjärjestelmä.
Lumetusjärjestelmän vesiputkiston on kestettävä erittäin kova paine. Putkisto ulottuu Suomutunturin laelle saakka. Jorma Korhonen / Yle

Uutta lumetusta ja ledivalot

Suomun hiihtokeskuksessa on nytkin kova työntouhu päällä: Uusia rinteitä on tehty, snowparkeja ja kaksi isompaa hyppyriä, lumetusjärjestelmää uusitaan ja rinteiden valaistusta tehostetaan. Nuoret syöksylaskijat saavat oman harjoittelurinteensä. Viime vuonna valmistui pujottelun FIS-rinne.

Lumetukseen tulee aiempaa tehokkaampi vesipainejärjestelmä uusine pumppuasemineen ja putkisto ulottuu tunturin laelle saakka. Valoa tulee antamaan 72 uutta valaisinpylvästä kirkkaine ledilamppuineen.

Kymmenen työmiestä ahkeroi tunturissa, kaivinkone ja traktoreita. Myös hiihtoladuista pidetään Suomulla hyvää huolta. Yhteistyö Kemijärven kaupungin kanssa toimii hyvin.

Töitä tehdään valoisin mielin

Jos rinteitä lisävalaistaan, niin Tirkkosen mukaan Suomulla tehdään muutenkin töitä valoisin mielin. Valoisuutta lisää se, että hotellin ennakkovarauslista näyttää hyvältä. Jopa ei-oota täytyy tarjota joillekin jaksoille.

– Ensimmäiset ryhmät tulevat sisään 15. marraskuuta ja siitä eteenpäin mennään hyvin tasaisesti. Tämänhetkiset varaukset ovat meidän itse touhuamia ryhmävarauksia. Siinä on 90-prosenttisesti kiinalaisia ja loput ovat muualta Aasiasta. Me tiedämme, että suomalaiset tulevat kohta ja varaavat lisää. Kyllä meillä on jo useita tuhansia ennakkovarauksia, Tirkkonen sanoo.

Muokattu 12.10. Otsikkoon korjattu tuhoisan tulipalon ajankohta.