Tulvat uhkaavat Loimijokea ja Vantaanjokea

Tulvia ennustetaan jo parin päivän sisään. Kovin epätyypillinen ilmiö ei tulva hämäläisellä joella syksyllä kuitenkaan ole.

Loimijoki
Auto ajaa tielle nousseessa tulvavedessä
Vantaanjoki tuli reilusti yli Riihimäen Peltosaaressa 2004, jolloin vesi nousi Marsinkadulle ja sotki talojen kellarit.Jani Arstio / Yle

Vesi on noussut Loimijoella melkoisesti. Yläjuoksulla vesi vielä pysyy hyvin uomassaan, mutta jo Huittisten liepeillä veden pinta on kohonnut metrin verran viikon kuluessa. Korkeakoskella Loimijoen vesi nousi pelkästään maanantain aikana puoli metriä.

Vantaanjoella Riihimäen Paloheimon havaintoasemalla on vesi noussut viikon aikana noin 30 senttimetriä. Suomen ympäristökeskuksen johtavan hydrologin Bertel Vehviläisen mukaan tulvauhka on todennäköinen.

– Todennäköisyys tässä muutaman päivän aikana tulville on aika suuri. Se on suuri sekä Loimijoella että Vantaanjoella ja etenkin Lepsämänjoella, missä meillä on normitulva-alue. Vesi näyttäisi nousevan pelloille.

– Ihan kirkossa kuulutettua tämä ei ole, mutta ennuste menee nyt niin lähelle, ja kun sataa vettä, niin melkein voisi ennustaa, että molemmissa esiintyy tulvia. Riski on nyt suuri ja jopa aika todennäköinen, sanoo Bertel Vehviläinen.

Lisää sadetta tulossa

Bertel Vehviläinen sanoo, että vedenpinnat ovat olleet joinakin syksyinä kuluvaa syksyä korkeammalla.

– Nyt ei ennätyksiä kolkutella, mutta tilanne ei ole normaalikaan, sanoo Vehviläinen.

Loimijoessa veden pinta on noussut lyhyessä ajassa suuria lukemia. Yhdessä vuorokaudessa se on hujahtanut puoli metriä ylöspäin. Ilmiö on tyypillinen, sanoo Bertel Vehviläinen.

– Kyllä ne jokivedet helposti nousevat puoli metriä vuorokaudessa ja jopa enemmänkin silloin, kun sataa reippaasti. Nyt Loimijoen alueella viimeisen parin päivän aikana on satanut parikymmentä millimetriä, ja viimeisen viikon aikana 50 millimetriä.

– Meille on lisäksi tulossa taas uusi saderypäs, eli muutaman päivän aikana on tulossa noin 20 millimetriä. Yhdeksän päivän aikana sadetta siis on tullut 70 millimetriä, joka on jo yli kuukauden sadanta. Siitäpä tämä tietysti johtuu. Lisäksi haihdunta alkaa jo olla minimissään, jolloin sateet alkavat olla hyvinkin vaikuttavia.