Käynnistätkö aamusi kahvilla? Tulevaisuudessa voit ehkä käynnistää sillä myös autosi

Lancasterin yliopiston tutkijat toivovat, että tulevaisuudessa kotitalouksien kahvijätteet kerättäisiin prosessoitavaksi polttoaineeksi.

kahvi
Kahvista voi tehdä myös biopolttoainetta.
Kahvista voi tehdä myös biopolttoainetta.EPA/WU HONG

Heititkö tänäkin aamuna kylmät kahvinpurut aamukahvin jälkeen roskiin? Vai siivoatko keittimen vasta iltapäivällä?

Oli rutiinisi mikä tahansa, tulevaisuudessa se voi muuttua. Kohta kahvijäte voi olla arvaamattoman arvokasta biopolttoaineiden raaka-aineena.

Britanniassa sijaitsevan Lancasterin yliopiston tutkijat (siirryt toiseen palveluun) ovat kehittäneet menetelmän, jonka avulla kahvinpuruista voi tehdä biopolttoainetta. Samaa on kokeiltu ennenkin, mutta uusi menetelmä on aiempia keinoja huomattavasti tehokkaampi.

Tutkijoiden uusi menetelmä vähentää käytettävien kemikaalien määrää ja nopeuttaa prosessia. Kun kahvin muuttaminen biopolttoaineeksi vei ennen tunteja, nyt vaaditaan vain kymmenisen minuuttia.

– Emme väitä, että pelastaisimme koko planeetan tai kehittäisimme polttoaineen joka riittäisi koko maailman tarpeisiin. Näin ei ole. Mutta tämä on yksi palanen, joka voi olla yksi osa ratkaisua ennemmin kuin koko ratkaisu, tutkijaryhmää johtanut kemian tekniikan tutkija Vesna Najdanovic-Visak sanoo.

Tutkijoiden arvioiden mukaan kahvista voidaan uuden prosessin avulla tuottaa jopa 720 000 tonnia biopolttoainetta vuosittain.

Lähteet: Reuters