Ilmarinen ennustaa: Talouskasvu 3 prosenttia, vienti kasvaa – "Finanssikrapula on ollut todella pitkä"

Työeläkeyhtiö ennustaa kotitalouksien ostovoiman kasvavan.

talouskasvu
kontteja satamassa
Markku Ulander / Lehtikuva

Työeläkeyhtiö Ilmarinen ennustaa kuluvalle vuodelle 3 prosentin talouskasvua. Keskeisenä kasvun moottorina on viennin ja investointien voimakas kasvu. Kasvu jatkuu yhtiön ennusteen mukaan lähes yhtä vahvana vuonna 2018.

– Ennakoimme viennin määrän kasvavan tänä vuonna noin 10 prosenttia. Viennin kasvua tukee myös kilpailukykysopimus, jonka seurauksena yksikkötyövoimakustannukset alenevat hieman ja kilpailukyky paranee, sanoo Ilmarisen taloudesta ja hallinnosta vastaava johtaja Jaakko Kiander tiedotteessa.

Ilmarinen kertoo Twitterissä, että takana on tätä ennen ollut 10 vuotta lähes nollakasvua. Kiander viittaakin finanssikrapulan olleen todella pitkä. Väliin mahtui tosin hetkellistä kasvuakin, kun vuonna 2010 bruttokansantuote kasvoi 3,6 prosenttia.

Kasvua ruokkivat myös kotimaiset investoinnit, joiden ennustetaan kasvavan tänä vuonna 5 prosenttia.

Paranevassa taloustilanteessa työllisyysasteen odotetaan kohoavan 70 prosenttiin vuonna 2018, ja työttömyysasteen alenevan noin 8 prosenttiin. Työllisyystilanteen parantuminen näkyy Ilmarisen mukaan myös siinä, että usean vuoden ajan kasvanut pitkäaikaistyöttömyys on kääntynyt laskuun.

– Työllisyyden vahvistuminen ja ansiotason maltillinen nousu tukevat kotitalouksien ostovoimaa. Sitä vahvistavat myös yrittäjä-, pääoma- ja eläketulojen kasvu sekä tuloveronkevennykset. Ennustamme yksityisen kulutuksen kasvavan 2 prosentin vuosivauhtia, Kiander sanoo.

Kotitalouksien velkaantumisaste tulee kasvamaan, mutta on edelleen lähellä euromaiden keskiarvoa.

Handelsbanken kertoi tänään nostavansa ennustettaan talouskasvusta. Sen uusi arvio on 3,3 prosenttia, kun vielä kesäkuussa arvioitiin, että talous kasvaa viime vuodesta 2,7 prosenttia.

_Muokattu kello 12.26: Lisätty tieto vuoden 2010 kasvuluvuista. _

*Lue myös *

"Palkankorotuksista haittaa" – Kärsivätkö työttömät, jäävätkö etuuksien saajat jälkeen?

SP:n Liikanen: Suomalaisen työn kustannukset alentuneet, mutta kurottavaa riittää vieläkin

Suomessa on käynnissä investointibuumi – mutta yksi puuttuu

Suomen talous kasvoi alkuvuonna nopeammin kuin Ruotsin – "Tästä ei olla pitkään aikaan saatu nauttia"