Hyppää sisältöön

Yle tutki päiväkodin pöpöt: taudit leviävät lapsiin yllättävien paikkojen kautta

Ylen tutkimuksessa ruokailuhuoneen sohvassa oli likaa kuin vessassa.

Tuula Suontamo tutkii orgaanisen lian määrää helsinkiläisessä päiväkodissa. Kuva: Tuomo Björksten / Yle

Päiväkodin ruokailutilassa voi olla jopa enemmän taudinaiheuttajia kuin vessassa.

Hätkähdyttävää ehkä mutta ihan loogista: päiväkodeissa siivotaan innokkaimmin kaikkein ilmeisimpiä paikkoja, kuten vessanpyttyä, mutta katveeseen jää paikkoja, joita päiväkodin lapset koskettelevat säännöllisesti likaisilla käsillään.

Pöpöt päiväkodin ruokailutiloissa. Mittayksikkö pmy viittaa mikrobipesäkkeiden määrään.

Ylen esimerkinomaisessa tutkimuksessa löytyi juuri tällaisia tuloksia. Teimme yhdessä Tuula Suontamon tutkijaryhmän kanssa pöpötutkimuksen helsinkiläisessä päiväkodissa. Suontamo on tutkinut uransa aikana paljon julkisten tilojen siisteyttä eri puolilla Suomea. Nyt tutkitun päiväkodin nimeä ei tietoisesti mainita tässä jutussa, koska emme halua nostaa tikun nokkaan yhden päiväkodin työntekijöitä. Ilmiö koskee kaikkia päiväkoteja.

Halusimme selvittää, mistä oksennustaudit tarttuvat. Tarkasti ottaen sitä ei voi tietää. Sen voi kuitenkin selvittää, missä on eniten kasvi- ja eläinperäistä likaa tai mikrobeja. Niiden joukossa taudinaiheuttajatkin lymyävät, jos ovat ollakseen.

Pöpöt päiväkodin wc-tiloissa. Mittayksikkö pmy viittaa mikrobipesäkkeiden määrään.

Ylen pieni tutkimus toteutettiin eräänä iltapäivänä lasten temmellyksen lomassa. Sitä ei tehty heti siivouksen jälkeen, mikä olisi voinut antaa toisenlaisia tuloksia.

– Suomessa kiinnitetään liikaa huomiota lattioihin kosketuspintojen kustannuksella. Ei se sikainfluenssakaan pomppinut lattialta kimppuun, kyllä se levisi kosketuspintojen kautta, Tuula Suontamo sanoo.

Ylen tutkimuksessa ruokailuhuoneen sohvan käsinoja osoittautui erittäin likaiseksi kohdaksi. Kasvi- tai eläinperäistä likaa oli 2 503 yksikköä (tieteellinen mittayksikkö ATP RLU). WC-pöntön istuinrenkaassa vastaava lukema oli 264 yksikköä. Käsinojassa oli 192 mikrobipesäkettä (tieteellinen mittayksikkö pmy). WC-pöntön istuinrenkaassa vastaava luku oli 227.

– Minulla on tuloksia, että se oven kahvan kohta, johon aikuiset koskevat, on puhdas. Siellä, mihin lapset koskevat, onkin isoja lukemia, Suontamo kuvailee aikaisempia havaintojaan päiväkodeista.

Pöpöt päiväkodin lepotiloissa. Mittayksikkö pmy viittaa mikrobipesäkkeiden määrään.

– Sohvan käsinojan tulokset olivat huomattavan poikkeuksellisia, Paula Merikallio Helsingin kaupungilta kommentoi Ylen tutkimuksen tuloksia.

Hän toimii siivouspalveluiden suunnittelijana.

– Hätkähdin, kuinka korkeita lukemia tuli.

Yleisellä tasolla tutkittu päiväkoti osoittautui kuitenkin siistiksi. Mitään erityistä ei ollut laiminlyöty. Merikallio sanoo, että jatkossa sohvan käsinojan kaltaisiin yksityiskohtiin yritetään kiinnittää tarkemmin huomiota.

.
.