yle.fi-etusivu

Lapsiperheiden isien työllisyysaste on korkeampi kuin muiden miesten

Lapsettomista naisista hieman useampi on töissä, kuin alaikäisten lasten äideistä. Alle 1-vuotiaiden äidit ovat useimmiten kotona hoitamassa lapsia, mutta kun nuorin on 3–6-vuotias, on työllisyysaste noussut jo lapsettomien tasolle.

työllisyys
Työmiehiä ja työkoneita Oulun Hollihaan leikkipuistossa.
Yle / Wasim Khuzam

Perhemuoto vaikuttaa työllisyysasteeseen. Alle 18-vuotiaiden lasten isien työllisyysaste oli viime vuonna 90 prosenttia, kertoo Tilastokeskus.

Sen sijaan miehillä, joilla ei ollut alaikäisiä lapsia, työllisyysaste oli selvästi matalampi, vain 73 prosenttia. Tilanne on pysynyt melko samanlaisena viimeksi kuluneiden viiden vuoden aikana.

Naisten osalta tilanne on sen sijaan päinvastainen eli lapsettomien naisten työllisyysaste on korkeampi, kuin alaikäisten lasten äitien. Lapsettomilla työllisyysaste oli 77 prosenttia.

Äideillä, joilla on alle 18-vuotiaita lapsia, työllisyysaste oli 74 prosenttia lasten hoidosta huolimatta eli samalla tasolla kuin lapsettomien miesten työllisyysaste.

Lasten ikä vaikuttaa selvästi Tilastokeskuksen tietojen mukaan äitien työllisyyteen. Alle 1-vuotiaiden äidit ovat useimmiten kotona hoitamassa lapsia, mutta palaavat töihin pian lasten kasvaessa. Kun nuorin lapsi on 3–6-vuotias, äitien työllisyysaste on noussut jo lapsettomien naisten työllisyysasteen tasolle 80 prosentin tuntumaan.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Donald Trump

Yli 50 kongressin naisdemokraattia vaatii Trumpin ahdistelusyytösten tutkintaa

Liikennesää

Meteorologi: Lunta pyryttää lähes koko maassa, kaakkoon jopa 20 senttiä

Autoilija, varaudu tiistaina erittäin huonoon ajokeliin

Liikennesää

Voimakkaimmat sateet ovat saapumassa aamupäivällä pääkaupunkiseudulle – Hankalin tilanne on todennäköisesti iltapäiväruuhkassa

Tuloerot

Viranomaisilta tyly päätös olympiamitaleista taisteleville Suomen huippupelaajille:

Työttömyyskorvaus evättiin jääkiekkoilun takia – "Tuntuu tosi epäreilulta"