Ensimmäinen Suomessa: Tampereen yliopistosairaalaan avataan kaikille avoin apteekki

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on myöntänyt ensi kertaa luvan sairaalassa toimivalle yksityiselle apteekille. Lupaprosesseja on vireillä myös muualla Suomessa.

apteekit
Tampereen yliopistollisen sairaalan pääsisäänkäynti
Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Ensi vuonna Tampereen yliopistolliseen sairaalaan avataan apteekki, joka tarjoaa palveluitaan suoraan kuluttajille. Apteekista tulee ensimmäinen suomalaisessa sairaalassa toimiva yksityinen apteekki.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on myöntänyt toimiluvan Taysin alueelle perustettuun uuteen apteekkialueeseen. Lupa oli julkisessa haussa ja sen sai tällä hetkellä Punkalaitumella apteekkia pitävä apteekkari.

Taysin apteekki sijoittuu ensin väliaikaisiin tiloihin Keskussairaalassa. Lopulliset tilat sille valmistuvat vuonna 2020 avattavaan sairaalaan uuteen pääaulaan. Apteekin on tarkoitus avautua ensi keväänä.

Taysiin tiedotteen mukaan apteekkiyritys ei vaikuta Pirkanmaan sairaanhoitopiirin sairaala-apteekin toimintaan, jonka tehtävänä on jatkossakin huolehtia sairaalan yksiköiden lääkehuollosta.

Apteekkia on toivottu

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kehitysjohtaja Isto Nordbackin mukaan Taysin potilaat ovat toivoneet sairaalaan apteekkia, joka helpottaisi heidän omien lääkehankintojensa tekemistä.

– Olemme iloisia, että toimilupa on viimein myönnetty. Asiakkaat ovat pitkään toivoneet apteekkia sairaalan yhteyteen, Isto Nordback sanoo.

– Sairaalan lääkehuollosta vastaava sairaala-apteekki ei voi myydä lääkkeitä suoraan kuluttajille, sen estää lainsäädäntö.

Apteekkiluvan saanut apteekkari Marianne Ahonen uskoo, että sijainti sairaalassa tulee vaikuttamaan apteekin lääkevalikoimaan. Hänen mukaansa on oletettavaa, että harvinaisempia lääkkeitä toimitetaan muualla sijaitsevaa apteekkia enemmän.

Kiinnostusta myös muualla

Fimeassa Tampereen sairaalan avoapteekin menestystä seurataan mielenkiinnolla. Yliproviisori Pirjo Rosenberg kertoo, että apteekkilupaa tarjottiin ensin tamperelaisille apteekkareille.

– Kenelläkään heistä ei ollut halua siirtää toimintaansa sairaalaan. Yhdellä apteekkarilla voi olla kerrallaan vain yksi apteekki, Rosenberg sanoo.

Lopulta Taysin apteekkilupaa haki 11 apteekkaria. Lupaprosessi meni joutuisasti, sillä siitä ei valitettu.

Myös muualla Suomessa on virinnyt kiinnostusta perustaa apteekkeja sairaaloiden tiloihin.

– Tällä hetkellä Vaasan sairaanhoitopiiristä ja Espoon Jorvin sairaalasta on tullut meille aloite, Rosenberg kertoo.

Taysin tiloihin myös muita uusia palveluita

Taysissa on parhaillaan menossa iso uudisrakennus- ja remonttiprojekti. Sen yhteydessä on mietitty uudelleen myös pääaulan muut palvelut. Uusina palveluina sinne on tulossa pikaruokaravintola ja uusi kioski.

Taysin nykyisistä palveluista kahvila, kukka- ja lahjatavaraliike sekä kampaamo siirtyvät uuteen pääaulaan. Lisäksi potilasjärjestöille tulee pääaulaan tila, joka helpottaa muun muassa vertaistuen saamista.

Taysin etupihan ja pääaulan uudisrakennukset valmistuvat tämän hetkisen aikataulun mukaan reilun kahden vuoden päästä, vuosien 2019 ja 2020 taitteessa.