Suomen tunnetuin hypnoositaiteilija Olliver Hawk muutti veden viinaksi – kuoli kesken esityksen Kemissä

Olavi Hakasalosta tehdään dokumenttielokuva. Hypnoositaiteilija kuoli esiintymislavalle Kemissä lähes 30 vuotta sitten.

dokumenttielokuvat
Olliver Hawk Jatkoaika-ohjelmassa
Olliver Hawk sai huomiota esimerkiksi Jatkoaika-ohjelmassa. Yle

Aikansa supertähti. Näin on kuvattu joukko- ja lavahypnoosista tunnettua suomalaista Olliver Hawkia eli Olavi Hakasaloa. Hakasalo kutsui itseään hypnoositaiteilijaksi ja kertoi tutkineensa hypnoosia intensiivisesti jo alle 10-vuotiaasta lähtien.

Pienikokoisella miehellä oli mustat viikset ja paksut kulmakarvat. Hän aloitti ammattimaisen hypnotisoijan uransa Australiassa 1950-luvun alussa. Ensimmäisen julkisen suomenkielisen esiintymisensä hän teki Kemin työväentalolla vuonna 1958. Samalla lavalla mies esiintyi myös viimeisen kerran vuonna 1988.

Ylen Elävästä arkistosta löytyy kuuluisa Jatkoaika-ohjelman haastattelu vuodelta 1967. Siinä Olliver Hawk eli Olavi Hakasalo puolustaa omia hypnoosikykyjään ja muuttaa veden viinaksi –tosin hän ei anna kenenkään muun maistaa sitä.

Ärhäkän hypnotisoijan haastattelu 21.10.1967 on yksi Jatkoajan hauskimmista.

Elävässä arkistossa on myös video Hawkin esityksestä vuodelta 1968. Hypnoosi-iltana esityspaikalla on paljon yleisöä ja ennen hypnoosikokeitaan Hawk kertoo, mitkä kysymykset häneltä kysytään usein: Liittyykö hypnoosiin vaaroja? Herääkö siitä varmasti? Entä mitä tapahtuisi, jos koehenkilöt istuisivat hypnoosissa ja sitten hypnotisoija kuolisi sydänhalvaukseen kesken kaiken. Kuka herättäisi koehenkilöt siinä tapauksessa?

30 vuotta myöhemmin näin kävi. Hakasalo lyyhistyi kesken esityksen. Olliver Hawk esiintyi Kemissä samalla työväentalon lavalla, jolla hän oli aloittanut uransa. Hänellä oli kaksi esitystä samana päivänä ja kesken jälkimmäisen esityksen hän tuupertui maahan. Yleisö ja Hawkin avustajat luulivat aluksi, että se oli osa esitystä. Hakasalo oli kuitenkin saanut sydänkohtauksen. Elvytyksestä huolimatta hän kuoli 58-vuotiaana.

Uusi dokumentti: Totuutta enemmän kiinnostaa koettu totuus

Nyt hypnoositaiteilijasta ollaan tekemässä dokumenttielokuvaa. Tätä varten tuotantoyhtiö Franckforstén haluaa kuulla viimeisessä esityksessä mukana olleiden havaintoja ja etsii myös avustajia. Lisäksi tarinoita kerätään paikkakunnilta, joissa Hakasalo asui.

Hämeen Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että esimerkiksi Menneiden vuosikymmenten Hämeenlinna -ryhmään on jo kertynyt tarinoita, joissa Hakasalo hioi pihansa omenapuiden rungot sileiksi, hypnotisoi Hämeensaaren esityksen katsojien neniin viinan hajun ja jätti omenoita koriin otettavaksi Aulangontien varteen. Myös Kemi-ryhmässä on muisteltu muun muassa hänen viimeiseksi jäänyttä esitystään. Muitakin muistoja miehestä Perämeren pohjukassa on, sillä Hakasalo asui Kemissä muutaman vuoden ja teki ravintola-alan töitä.

Dokumenttielokuvan työnimi on Tenhottu meri. Noin 75-minuuttisen dokumentin kuvaukset aloitetaan tänä syksynä Kemissä ja ne jatkuvat ensi vuoden alkupuolelle. Ohjaaja Arthur Franck sanoo, että Kemissä kuvataan nimenomaan siksi, että siellä Hakasalo menehtyi.

– Kaverini vinkistä aloin tehdä taustatutkimusta Olliver Hawkista ja heti tuli fiilis, että tästä on pakko tehdä juttu, jos kukaan ei ole sitä vielä tehnyt, Franck sanoo.

Olliver Hawk
Olliver Hawk eli Olavi Hakasalo aiheutti useita kohuja. Hän muun muassa haastoi Muhammad Alin nyrkkeilyotteluun.Yle

Dokumentintekijää kiinnostaa omien sanojensa mukaan Hawkin tapauksessa totuutta enemmän koettu totuus ja myös Hakasaloon liittyvät myytit.

– Hawk olisi varmasti julkisuuden henkilö, jos hän eläisi tänä päivänä, Franck uskoo.

Erikoisella miehellä oli myös erikoisia lemmikkejä, kuten karhuja, haukkoja ja hirvi. Hakasalo aiheutti kohua myös haastamalla nyrkkeilyotteluun Muhammad Alin, koska epäili tämän käyttävän hypnoosia nyrkkeilyssä. Ottelua ei koskaan järjestetty.

Hypnoosia myös neurooseihin

Olliver Hawk ei tyytynyt pelkkiin hypnoosiesityksiin, vaan hän piti myös asiakasvastaanottoa neurooseista ja psykologisista ongelmista kärsiville. Vastaanottotoiminta vei miehen käräjille ja juttua puitiin hovioikeudessa asti. Hawkin katsottiin harjoittaneen lääkärintointa (siirryt toiseen palveluun)ilman asianmukaista lupaa vuonna 1981.

Hypnotisoijan urallaan Hawk muun muassa julkaisi hypnoosin oppikirjan ja kymmenosaisen rentoutusäänikasetti ja -kuvanauhasarjan. Hän myös paljasti huijauksiksi paljon kansainvälistä huomiota saaneet niin sanotut Filippiinien ihmeparannukset. Vuonna 1975 Filippiineillä parannettiin ihmisiä ihmeillä, joissa leikkausoperaatioita muistuttavat teot suoritettiin paljain käsin, ilman kirurgisia apuvälineitä. Myös suomalaisia matkusti hakemaan helpotusta vaivoihinsa.

Aihe nostettiin esille Ylen ajankohtaisohjelmassa, jossa Hawk esitti ihmeentekijää pitäen Raamattua potilaan pään päällä ja läträten verellä. Hawk paljasti videolla silmänkääntötempun ensimmäisten joukossa maailmassa.

Olliver Hawk
Olliver Hawk piti lukuisia hypnoosiesityksiä eri puolilla Suomea.Yle

Olliver Hawkin oman arvion mukaan yli kaksi miljoonaa suomalaista näki hänen hypnoosiesityksensä.

Elävän arkiston Olliver Hawkin hypnoosi-iltavideosta voi nähdä, millaisia hänen esityksensä olivat. Valitut koehenkilöt istuvat lavalla ja Hawk johdattaa heitä erilaisiin tunteisiin ja tuntemuksiin. Yhtäkkiä ihmiset alkavat riisua vaatteitaan, koska tuntevat olonsa tukalaksi, seuraavaksi heillä onkin kylmä.

– Kylmä tuuli vain puhaltaa, on vain niin kylmä. Yhä huolellisemmin vain pukeutuu, on vain niin kylmä, Hawk sanoo koehenkilöille.
Taustalla soi musiikki. Hawk vaihtaa äänensävyään ja toistaa useita kertoja: on vain niin hyvä olla.

Viimeinen haastattelu 28.8.1988

Hawkilla oli Kemissä siis kahden esityksen päivä elokuun lopussa 1988. Esitysten välillä Ylen toimittajat Jari Vesa ja Anita Pohjonen haastattelivat miestä radioon. Hawk kertoi kiertäneensä paljon maailmaa. Hänen sanojensa mukaan televisio oli tuonut rutkasti lisää julkisuutta.

Haastattelussa Hawk kertoi olevansa onnellinen siitä, että pääsee eläkkeelle. Kemin jälkeen Lapin kiertueella hänellä olisi ollut esitykset vielä Torniossa ja Rovaniemellä.

– Tämä on Lapissa viimeisiä näytöksiä. Torniossa ja Rovaniemellä tulee vielä ja sen jälkeen minä pääsen eläkeläisen lepoon, Hawk sanoo toimittaja Vesalle.

Haastattelu jäi Hawkin viimeiseksi.