Hyppää sisältöön

Marjayrittäjä syytteessä thaipoimijoiden värväämisestä pakkotyöhön – ihmiskauppajutun pääkäsittely alkoi Jyväskylässä

Keskisuomalainen marjayrittäjä on syytteessä thaimaalaispoimijoiden värväämisestä Suomeen pakkotyöhön sekä törkeästä petoksesta.

Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Keski-Suomen käräjäoikeus aloitti ihmiskaupasta epäillyn marjanpoimintayrityksen jutun pääkäsittelyn maanantaiaamuna.

Syyttäjä vaatii yrittäjälle yli kolmen vuoden ehdotonta vankeutta ja rikoshyödyn korvaamista poikkeuksellisessa ihmiskauppajutussa.

Syyttäjän mukaan marjanpoiminta-alan yritys on värvännyt thaimaalaispoimijoita Suomeen pakkotyöhön ja ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin kesällä 2016.

Asianomistajina on 26 thaimaalaista marjanpoimijaa. Syyttäjän mukaan yrittäjä käytti hyväkseen kielitaidottomien ja varattomien thaimaalaisten riippuvaista asemaa.

Syyttäjä laskee rikoksen tuottamaksi taloudelliseksi hyödyksi vähintään lähes 62 000 euroa.

Thamaalaisilla lähes samanlaiset vaatimukset

Oikeudenkäynnin aluksi syyttäjä esitti 26 lähes identtistä tarinaa ja marjanpoimijoiden vaatimusta. Matkan hinta kuluineen Suomeen oli kuluineen 1672 euroa. Kun rahaa ei ollut, poimijat ottivat yleisimmin 900 euron lainoja marjanpoimintayritykseltä tai matkoja järjestäneeltä koordinaattorilta ja loput kotimaasta Thaimaasta.

Velkaa maksettiin marjatuloilla. Työsopimuksia ei tehty, vaan marjoja poimittiin jokamiehenoikeudella.

Syyttäjän mukaan poimijat olivat käytännössä pakkotyössä ja työpäivät venyivät jopa 15-tuntisiksi. Majoitustilat olivat ahtaat ja epäsiistiit, palkkaa ei tullut sovitulla tavalla ja passit olivat marjayrittäjän hallussa.

Thaipoimijat yhtyivät oikeudessa syyttäjän vaatimuksiin. Lisäksi jokainen vaatii saamatta jääneistä tuloista keskimäärin runsaat 2 000 euroa ja lisäksi 6 000 euroa henkisistä kärsimyksistä. Korvausvaade nousee yhteensä yli 210 000 euron.

Marjayrittäjä kiistää kaikki syytteet ja korvausvaatimukset.

Perjantaina katselmus Hankasalmella

Tulevana perjantaina käräjäoikeus järjestää ihmiskauppaoikeudenkäyntiin liittyvän katselmuksen Hankasalmella. Syytteiden käsittely jatkuu käräjillä joulukuulle saakka.  Oikeudenkäynnin aikana Thaimaasta lennätetetään ainakin nelisenkymmentä poimijaa syytetyn marjayrittäjän vaatimuksesta Jyväskylään valtion varoilla. Hintaa matkoille kertyy kymmeniä tuhansia euroja.

Esitutkinnan mukaan marjanpoimijat majoitettiin rekan perävaunukonteista ja linja-autoista muunneltuihin tiloihin ja heidän passinsa kerättiin marjayrittäjän haltuun.

Poimijat joutuivat maksamaan yrittäjälle muun muassa lentokenttäkuljetuksista, majoituksesta, autojen vuokrasta ja poimintavälineistä ja kokivat, että kulut olivat ennakolta ilmoitettua suuremmat.

Mustikasta poimijoille maksettiin 1-1,20 euroa kilolta. Osa poimijoista ei tienannut työrupeamasta Suomessa kulujen jälkeen mitään, vaan jäi miinuksen puolelle.

Ihmiskauppajutun syytteiden käsittely jatkuu Jyväskylän käräjillä joulukuulle saakka. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Lisätty kello 16:26 tiedot oikeudenkäynnin syytteiden luvusta.