Pormestari Jan Vapaavuori ehdottaa kunnallisveron laskua – "Helsingissä on kallista asua"

Jatkossa Helsinki soveltaisi 18 prosentin kunnallisverokantaa. Myös koiraverosta luovuttaisiin.

Helsinki
Helsingin Kaupungintalo
Talouden vahva kasvu ja vastuullinen taloudenpito mahdollistavat pormestari Jan Vapaavuoren mukaan kunnallisveron laskun 18 prosenttiin. Kuvassa on Helsingin kaupungintalo.Riku Tonttila / Yle

Helsingin pormestari, kokoomuksen Jan Vapaavuori on esitellyt tänään tiistaina kaupungin ensi vuoden budjetin (siirryt toiseen palveluun).

Budjetissa esitetään muun muassa kevennystä veroprosenttiin asumiskustannusten nousun vastapainoksi. Tuloveroa kevennettäisiin puoli prosenttiyksikköä ja jatkossa Helsinki soveltaisi 18 prosentin kunnallisverokantaa.

Myös naapurikaupunki Espoossa kunnallisveroprosentti on ollut tänä vuonna 18. Vantaalla se on nyt 19.

– Kaupungistuminen jatkuu kiivaana, ja näköpiirissä ei ole tilannetta, jossa asumisen kustannukset Helsingissä merkittävästi pienenisivät, Vapaavuori sanoo tiedotteessa. Hän painotti Helsingin kalliita asumiskustannuksia myös tiedotustilaisuudessa.

– Minusta on luontevaa ajatella, että kun vaikeina ja huonoina aikoina veroprosenttia korotetaan – niin kuin Helsingissäkin on tehty, viimeksi kuusi vuotta sitten, kokonaisella prosenttiyksiköllä –, sitten vastaavasti hyvinä aikoina lasketaan maltillisesti, Vapaavuori sanoo Ylen haastattelussa.

Myös koiraverosta luovuttaisiin.

Vapaavuori luonnehtii koiraveroa jonkintyyppiseksi muinaisjäänteeksi. Sen tuotto on hyvin alhainen, sen lisäksi sen uskottavuus on rapissut koko ajan, Vapaavuori sanoo.

– Harvempi ja harvempi on sitä enää maksanut.

Vapaavuori sanoo Ylen haastattelussa, että hänellä itsellään ei ole koiraa juuri nyt.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.
Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.Kari Ahotupa / Yle

Verotuloja kertyy ennakoitua enemmän

Kaupungin talouden tilanne ja näkymä ovat selvästi vuoden 2016 ja alkuvuoden 2017 odotuksia positiivisempia. Kaikkiaan verotuloja arvioidaan kertyvän kuluvana vuonna yhteensä 222 miljoonaa euroa enemmän kuin talousarviossa 2017 oli ennakoitu, kaupungin tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) summataan.

Ensi vuonna on tavoitteena, että Helsinkiin rakennetaan 6 000 uutta asuntoa. Vuosina 2019–2021 niitä rakennettaisiin vuosittain noin 7 000.

Helsingissä laaditaan myös kiinteistöstrategia, jossa linjataan kaupungin kiinteistöjen suunnittelua, rakennuttamista, rakentamista, ylläpitoa sekä omistamista. "Strategia sisältää suunnitelman sisäilmaongelmista kärsivien koulujen, päiväkotien ja leikkipuistojen rakennusten korjaamisesta tai korvaamisesta uusilla rakennuksilla", Vapaavuoren esityksessä kirjoitetaan.

Näihin hankkeisiin Helsinki satsaa

Merkittäviä rakennushankkeita, esimerkiksi kouluihin ja päiväkoteihin tehtäviä perusparannuksia, on listattu tällä sivulla (siirryt toiseen palveluun).

Uudisrakennushankkeista eniten rahaa saisivat ensi vuonna muun muassa keskustakirjasto (investointi 27,8 miljoonaa euroa vuonna 2018), Jätkäsaaren peruskoulun uudisrakennus (12,4 milj.) sekä Vesalan yläaste eli koulun laajennus yhtenäiseksi peruskouluksi (7,4 milj.).

Suurimpia korjausrakennushankkeita ovat esimerkiksi Alppilan lukion perusparannus (investointi 12 miljoonaa euroa vuonna 2018), Ressun lukion perusparannus (7,9 milj.) ja ruotsinkielisen Botby grundskolan perusparannus (7,4 milj.).

"Varhaiskasvatuksen maksuttomuutta edistetään..."

Subjektiivinen päivähoito-oikeus ja varhaiskasvatuksen henkilöstömitoitus pidettäisiin nykyisellä tasolla. Lisäksi budjetissa todetaan: "Varhaiskasvatuksen maksuttomuutta edistetään siten, että se on maksutonta viiden vuoden iästä alkaen vähintään neljä tuntia päivässä. Valtuustokauden aikana valmistellaan päätökset maksuttomuuden ulottamisesta myös nuorempiin ikäryhmiin."

Jo Helsingin strategiaehdotuksessa oli esitetty, että varhaiskasvatus muuttuu osittain maksuttomaksi.

Tarkoittaako budjetti sitä, että maksuton varhaiskasvatus voi toteutua jo ensi vuonna?

– Se on tämän budjetin jälkeen mahdollista, Vapaavuori vastaa Ylelle.

Odotukset pormestarin ensimmäistä budjettia kohtaan ovat olleet suuret, sillä Vapaavuori on kertonut haluavansa nopeuttaa Helsingin päätöksentekoa.

Helsingin kaupunginvaltuusto käsittelee budjettia marraskuussa.