"Kloonattujen kuvernöörien" yhdennäköisyys huvittaa Venäjällä – jo 18 aluejohtajaa pistetty vaihtoon tänä vuonna

Hajuttomat ja värittömät poliitikot nousevat kuvernöörien paikoille Venäjällä.

Vladimir Putin
Gleb Nikitin, Dmitri Azarov ja  Aleksandr Burkov
Gleb Nikitin, Dmitri Azarov ja Aleksandr BurkovAOP

"Onko Kreml oppinut kloonaamaan?" "Onko Kremlillä 3D-printteri?"

Kun Venäjän uusimpiin lukeutuvan kuvernöörin Aleksandr Burkovin nimitys julkistettiin maanantaina, venäläiset innostuivat vitsailemaan vaihteeksi aluepolitiikalla. Burkov nimittäin näyttää täsmälleen samalta kuin niin ikään äskettäin nimetyt kuvernöörit Gleb Nikitin ja Dmitri Azarov.

– Kremlin salaisen kuvernööritehtaan uusin malli: toistaiseksi Omskin kuvernöörinä toimiva Aleksandr Burkov on kuvassa oikealla. Tai vasemmalla. Ylipäätään jossain tässä, venäläinen toimittaja Dmitri Smirnov kiteytti monen tunnot twitterissä.

Kaikki kolme miestä ovat tuoreita kuvernöörejä, jotka on nimetty uusiin pesteihinsä parin viime viikon aikana Venäjän presidentti Vladimir Putinin intouduttua mylläämään aluejohtoa.

Kuluvan vuoden aikana lähes 20 aluejohtajaa on vaihdettu. Alkuvuoden ensimmäisessä aallossa vaihtui esimerkiksi Suomen naapurialueen Karjalan kuvernööri.

Kuvernöörit valitaan Venäjällä periaatteessa vaaleilla, mutta käytännössä Putin on nimennyt väliaikaiset kuvernöörit, jotka ovat voittaneet seuraavat vaalit. Esimerkiksi Karjalan johtoon asetettiin keväällä Artur Parfentšikov, jonka johtoaseman sinetöi syyskuun kuvernöörinvaalien voitto.

Syyskuun lopulla jo kymmenen vanhaa kuvernööriä on korvattu uusilla. Viimeksi tänään Ivanovon alue sai uuden kuvernöörin Stanislav Voskresenskystä. Hänkin muistuttaa hiukan huvitusta herättänyttä kuvernöörikolmikkoa, vaikkei käytäkään silmälaseja.

Stanislav Voskresensky
Stanislav VoskresenskyArtyom Geodakyan / AOP

Värittömiä ja hajuttomia johtajia hakusessa

Uusien kuvernöörien samankaltainen ulkonäkö on ehkä venäläisille hauska vitsi, mutta sisäpolitiikkaa seuraaville politologeille se symboloi Venäjän aluepolitiikan tilaa.

Poliittis-teknologisen instituutin johtaja Tatjana Stanovaja arvioi hiljattain (siirryt toiseen palveluun), että uusien vaihdoksien myötä kuvernöörien merkitys poliittisina hahmoina on vedetty ennennäkemättömään minimiin.

Stanovajan mukaan uusien kuvernöörien ei ole tarkoitus olla poliittisia toimijoita vaan ennenkaikkea vallan vertikaalia täydentäviä palasia, jotka pystyvät toteuttamaan alueille asetettavia vaatimuksia. Nämä teknokraatit tunnistaa Stanovajan mukaan esimerkiksi siitä, että poliittisen kokemuksen sijaan heillä on kokemusta virkakoneistosta työskentelystä.

Muutama alue on tosin saanut kuvernöörikseen henkilön, joka on tunnettu alueella. Enemmistö uusista kuvernööreistä on kuitenkin satunnaisempia nimityksiä – esimerkiksi vastikään nimetty Burkov on myöntänyt, ettei voi sanoa sen suuremmin tuntevansa Omskin aluetta, jota ryhtyy nyt johtamaan.

Kuvernöörien vaihdokset liittyvät venäläislehti Kommersantin lähteiden mukaan (siirryt toiseen palveluun) suoraan ensi vuoden presidentinvaaleihin. Lähteiden mukaan kuvernöörit vaihdetaan nyt, jotta heillä on tarpeeksi aikaa auttaa presidentinvaalikampanjassa omilla alueillaan.

Uusia luottokuvernöörejä tarvitaan jatkossa muutoinkin, sillä Kreml ilmoitti tänään suunnittelevansa alueiden lainojen uudelleenjärjestelyä, mikä saattaa merkitä budjetinkiristyksiä.

Venäläiset tiedotusvälineet arvelevat, että vielä muutama kuvernööri saatetaan vaihtaa. Muutoksia odotellessa venäläiset voivat esimerkiksi nauraa sille, miltä uudet kuvernöörit näyttävät istuessaan vierekkäin.

"Tajuatko kumpi heistä on Samarasta?" kysyy puhekupla.