Missä syntyy presidenttiparin lapsi? Erikoisjärjestelyjä ei ole vielä tehty

Pääkaupunkiseudulla on pian vain kaksi sairaalaa, jotka hoitavat yhteensä noin 15 000 synnytystä vuodessa.

presidentit
Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio Viron presidentti Toomas Henrik Ilveksen kotitilalla Ärmassa.
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Eilen maanantaina tasavallan presidentin kansliasta kerrottiin, että presidenttipari odottaa perheenlisäystä. "Presidentillinen vauva" on Suomen ensimmäinen.

Mutta missä "presidentillinen vauva" syntyy? Pääkaupunkiseudulla on ihan pian Kätilöopiston sairaalan kokoinen aukko, kun kyseinen, sisäilmaongelmista kärsivä sairaala suljetaan kokonaan.

Tasavallan presidentin kansliasta kommentoidaan, ettei eiliseen tiedotteeseen ole tällä hetkellä lisättävää. Presidentti Sauli Niinistö jakoi virallisen tiedotteen myös Facebookissa saatesanoilla "Iloisia uutisia! SN".

Presidentti Sauli Niinistön Facebook päivitys
Presidentti Sauli Niinistön Facebook-sivu

Kätilöopisto on Suomen suurin synnytyssairaala, joka on hoitanut noin 5 500 synnytystä vuodessa. Viimeiset synnyttäjät otetaan Kätilöopistolla osastolle 18.10. kello 14. Ensi viikosta lähtien Kätilöopiston synnyttäjät jaetaan joko uuteen Espoon sairaalaan, joka sijaitsee Jorvin sairaala-alueella, tai Helsinkiin Naistenklinikalle.

Naistenklinikan ylilääkäri Mika Nuutila kertoo kuulleensa iloiset uutiset tänä aamuna työpaikan kahvipöydässä. Mitään valmisteluja ei vielä ole ehditty tehdä, eikä ole tarvinnutkaan, koska laskettuun aikaan on vielä aikaa.

– Mitään malliesimerkkiä järjestelyistä ei ole olemassa, koska istuvalle presidentille ei ole koskaan Suomen historiassa syntynyt vauvaa, kertoo Nuutila.

Eikä ole varmaa nytkään. Presidentinvaaleissa äänestetään heti alkuvuodesta ensimmäisellä kierroksella 28. tammikuuta. Mahdollisen toisen kierroksen äänestyspäivä on helmikuun 11. Laskettu aika on juuri helmikuussa.

Ylilääkäri Nuutila kehuu Suomen äitiyshuoltoa ja korkeatasoisia synnytyssairaaloita. Naistenklinikka ja Jorvi ovat valmiudessa 24/7: Naistenklinikalla päivystää 5-7 synnytyslääkäriä ja Jorvin sairaalassa kaksi.

– Pärjäämme aika pitkälle normaalivalmiustasollamme, meillä on loistavat kätilöt ja lääkärit. Muut mahdolliset erikoisjärjestelyt esimerkiksi tilojen suhteen tulevat ajankohtaisiksi lähempänä helmikuuta, kun tasavallan presidentin kansliasta ollaan meihin päin yhteydessä. En ihan rehellisesti sanoen ole tällaisia asioita joutunut vielä koskaan miettimään, pohtii Naistenklinikan ylilääkäri Mika Nuutila.

Rouva Jenni Haukiolle syntyvä lapsi on ensimmäinen. Suomessa kaikille synnyttäjille suositellaan ensisijaisesti synnytyspaikaksi sairaalaa, vaikkakin THL:n tilastojen (siirryt toiseen palveluun)mukaan kotisynnytyksiä on muutamia kymmeniä vuosittain. Viime vuonna suunniteltuja kotisynnytyksiä oli 45 kappaletta.