Hyppää sisältöön

Suomen sotaisimman ajan juhlava messinkihaarniska, taisteluissa ollut aito sotahaarniska ja nippu aseita esille Hämeen linnaan

Suomen ratsuväen ylipäällikön upea messinkihaarniska saa kaveriksi Hämeen linnaan everstiluutnantti Carl Bäckin sotahaarniskan. Loppuvuodesta avattavassa näyttelyssä on myös aseita ja upea gobeliini.

Vasemmalla everstiluutnantti Carl Bäckin haarniska ja oikealla vara-amiraali Henrik Klaunpoika Flemingin haarniska. Kuva: Yle

Vara-amiraali Henrik Klaunpoika Fleming (1584-1650) saatettiin hautaan upeassa messinkihaarniskassa.

Museovirasto konservointiosasto viimeistelee parhaillaan haarniskaa kulttuurikummien tuella näyttelykuntoon. Tutkijat Jaakko ja Tua Björklund rahoittavat harvinaisen 1600-luvulla messingistä valmistetun hautajaishaarniskan konservoinnin.

Sotahistorioitsijana Jaakko Björklund on tutkinut etenkin 1600-luvun aikaista sodankäyntiä ja sotalaitosta. Flemingin haarniska edustaa erästä historiamme sotaisimmista ajanjaksoista, jolla oli kauaskantoiset seuraukset Suomelle.

Haarniska siirrettiin Kansallismuseon varastoon, pois uuden näyttelyn tieltä. Tällöin huomattiin, että Henrik Flemingin haarniska on osin huonossa kunnossa ja se oli myös koottu väärin. Nyt virhe korjataan, samalla kun haarniska laitetaan kuntoon Hämeen linnaa siirtoa varten.

– Minusta haarniska sopii oikein hyvin juuri Hämeen linnan miljööseen, totesi intendentti Eero Ehanti Ylelle kesällä.

Myös toinen haarniska, aseita ja upea gobeliini linnaan

 Jo aiemmin on sovittu, että haarniska tulee näytteille Hämeen keskiaikaiseen linnaan. Nyt linnan näyttelyä on päätetty laajentaa.

– Tuomme Henrikin seuraksi everstiluutnantti Carl Bäckin (1609-1663) sotahaarniskan, kertoo näyttelyamanuenssi Lea Värtinen Museovirastosta. – Laajennamme näyttelyä vielä saman ajanjakson aseilla sekä gobeliinilla, joka on ajalta 1550-1600.

Gobeliinin sijoitamme kuningattaren saliin ja haarniskat sekä aseet ritarisaliin.

Lea Värtinen

Gobeliini on kuvallinen seinävaate. Hämeen linnaan tulevan gobeliinin koko on noin 2x2 metriä.

– Gobeliinin sijoitamme kuningattaren saliin ja haarniskat sekä aseet ritarisaliin suunnittelee amanuenssi Lea Värtinen.

– Emme vielä osaa sanoa mitä aseita saamme Hämeen linnaan, kertoo puolestaan intendentti Jouni Kuurne Museovirastosta.

– Todennäköisesti aseet ovat samalta ajalta kuin haarniskat. Aseiden tuomista Hämeen linnaan helpottaa se, että Kansallismuseon asehuone suljettiin viime vuonna uusien näyttelyjen tieltä.

Haarniskat merkittävien sotureiden päällä

Henrik Klaunpoika Fleming oli aikanaan merkittävä sotapäällikkö.

Hän taisteli niin Kaarle IX kuin Kustaa II Adolfin sotajoukoissa. Vuonna 1617 Fleming tuli Viipurin ja Savonlinnan läänin käskynhaltijaksi. Ylennys everstiksi toi paikan Karjalan maarykmentin komentajaksi.

Suomen ratsuväen ylipäälliköksi Fleming nimitettiin 1622 ja vara-amiraalin arvon hän sai kuusi vuotta myöhemmin. Jämtlandin Henrik Fleming valloitti 60-vuotiaana.

Fleming oli myöhemmällä iällään upporikas Lehtisten kartanon herra. Henrik Klaunpoika Fleming haudattiin Mynämäen kirkkoon, jossa hän lepää edelleen sukuhaudassaan.

Komea messinkihaarniska oli tehty juhlakäyttöön.

Everstiluutnantti Carl Bäck syntyi ja kuoli Urjalassa. Hän taisteli kolmekymmentävuotisessa sodassa (1618-1648) ja Puolan sodassa (1655-1659), jossa hän haavoittui vakavasti. Bäck kuoli luotien aiheuttamiin vaivoihin vuonna 1663 ja haudattiin Urjalan kirkkoon.

Näyttelyssä oleva haarniska on todennäköisesti ollut Carl Bäckin käytössä myös sotatantereilla.

.
.