Tyttö keksi raiskaustarinan ja väärensi todisteita – poliisi pidätti viattoman pojan

Nuori tyttö keksi raiskauksen, syytti asiasta kuviteltuja nuoria poika ja lähetti itselleen uhkailuviestejä tekaistulta sometililtä.

rikokset
Nainen varjokuvassa.
Ella Mikkola / Yle

Alle 15-vuotias joensuulainen tyttö yritti lavastaa raiskauksensa ja teki vääriä todisteita.

Tyttö väitti tulleensa raiskatuksi syyskuun alussa, kun oli ollut viettämässä iltaa kavereidensa kanssa. Hän kertoi, että seurueeseen oli liittynyt illan aikana 16-vuotias ja 18-vuotias poika. Poliisi ei kuitenkaan pystynyt todistamaan tätä tapahtuneeksi.

Tyttö kertoi, että hän oli mennyt poikien kanssa yksityisasuntoon ja tulleensa raiskatuksi siellä. Hän sanoi tietävänsä vain poikien etunimet.

Hän ei muistanut asunnon sijaintia, jossa väitti tulleensa raiskatuksi.

Itä-Suomen poliisi aloitti tapauksesta tutkinnan, kun tyttö ja hänen lähipiirinsä seuraavana päivänä tekivät asiasta ilmoituksen.

Uhkausviestejä itselleen

Noin viikon kuluttua väitetystä raiskauksesta tyttö kertoi saaneensa epäillyltä uhkausviestejä Instagramissa. Viestit tulivat profiilista, jonka nimi viittasi nuoreen poikaan.

Viesteissä tyttöä uhkailtiin vakavalla väkivallalla, jos hän kertoisi raiskauksesta poliisille. Lisäksi tyttö sanoi saaneensa uhkausviestin Snapchatissa.

Tyttö nimesi raiskaajaksi yhden alaikäisen pojan, jonka poliisi pidätti. Syytön poika oli kaksi päivää putkassa.

Poliisi katsoi valvontakameroiden kuvia Joensuun keskustasta illalta, jolloin tyttö oli kaupungilla ystäviensä kanssa. Lisäksi tytön televalvontatietoja analysoitiin tarkasti. Kun tietoja verrattiin tytön kertomukseen, kävi ilmi, ettei tytön kertomus voinut pitää paikkaansa.

Tyttö oli luonut valeprofiilin Instagramiin ja lähettänyt kotoaan itselleen uhkausviestejä.

Todisteiden valossa poliisi päätteli, että väitettyä seksuaalirikosta ei tapahtunut.

Poikkeuksellinen tapaus

Nyt poliisi tutki joensuulaistyttöä törkeästä todistusaineiston vääristelemisestä, väärästä ilmiannosta ja perättömästä lausumasta viranomaismenettelyssä.

Koska tyttö on alle 15-vuotias, asia ei mene syyteharkintaan, sillä hän ei ole rikosoikeudellisessa vastuussa.

Itä-Suomen poliisin rikoskomisario Simo Hämäläinen kertoo, että kyseinen tapaus on poikkeuksellinen. Tiettävästi Pohjois-Karjalassa ei ole aikaisemmin ollut tapausta, jossa koko tapahtumasarja olisi ollut keksitty.