1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. baletti

Ruotsalaisen Madeleine Onnen valinta Kansallisbaletin johtoon varmistui

Madeleine Onne on kokenut baletinjohtaja. Hän on aiemmin luotsannut balettia Tukholmassa ja Hongkongissa.

Madeleine Onne on toiminut baletinjohtajana muun muassa Tukholman kuninkaallisessa baletissa. Kuva: Charles Hammarsten / AOP

Suomen kansallisoopperan hallitus on nimittänyt ruotsalaisen Madeleine Onnen, 57, baletin uudeksi taiteelliseksi johtajaksi. Hän aloittaa työssään elokuussa 2018, kun nykyinen johtaja tanskalainen Kenneth Greve väistyy.

Onnen sopimus kestää neljä vuotta ja sitä on mahdollista jatkaa kolmella vuodella.

Onnen valintaa puolsivat kaikki Oopperan ja Baletin henkilöstöryhmät.

Kansallisbaletti saa Onnesta kokeneen johtajan, sillä hän on työskennellyt Tukholman kuninkaallisen baletin johtajana vuosina 2002–2008 ja Hongkongin baletin taiteellisena johtajana tähän vuoteen saakka.

Madeleine Onne aloittaa työnsä Suomen kansallisbaletissa ensi elokuussa. Kuva: Mirka Kleemola / Imagenary

Hän ehti aloittaa työnsä Houstonin balettiakatemian johtajana, mutta pesti jää lyhyeksi uuden nimityksen takia. Houstonin balettiakatemiassa opiskelee vuosittain yli 1000 tanssijaa ympäri maailmaa.

Onnella on vankka tausta myös tanssijana. Hän taisteli tiensä balettimaailman huipulle, vaikka hänellä todettiin nuorena selkää vinouttava skolioosi. Hän aloitti vuonna 1978 Tukholman kuninkaallisessa baletissa ja nousi reilussa viidessä vuodessa esitanssijaksi. Hänellä on kokemusta sekä klassisesta baletista että nykytanssista.

– Tavoitteena oli löytää henkilö, jolla on sekä vahva oma kansainvälinen balettitanssijan ura että kokemusta baletinjohtajan tehtävästä. Tärkeitä ovat myös laajat kansainväliset verkostot sekä yhteistyökyky niin talossa kuin sen ulkopuolellakin. Madeleine Onnessa yhdistyy tämä kaikki, toteaa Kansallisoopperan - ja baletin pääjohtaja Päivi Kärkkäinen tiedotteessa.

Kansallisbaletin taiteellinen johtaja vastaa ohjelmiston taiteellisesta suunnittelusta sekä johtaa ja kehittää baletin toimintaa. Hän toimii pääjohtajan alaisuudessa. Kansallisoopperan nykyinen pääjohtaja Päivi Kärkkäinen jää eläkkeelle ensi keväänä ja hänen seuraajakseen on valittu Gita Kadambi.

Lue lisää:

Suomen Kansallisbaletin uusi johtaja tulossa Ruotsista

Kansallisoopperan ja -baletin uusi pääjohtaja: "On mielestäni hyvä, kun ei pidä taidelaitostaan itsestäänselvyytenä"