Vauvauutinen askarruttaa: tarvitseeko presidentti sijaisen?

Eilinen vauvauutinen nostatti varsinkin sosiaalisessa mediassa kysymyksiä tasavallan presidentin sijaistamisesta. Näillä näkymin siihen ei ole tarvetta.

Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

"Perheenlisäys ei tule vaikuttamaan presidentin työn hoitoon"

Tämä presidentin kanslian maanantain tiedotteeseen sisältynyt yksinkertainen lause ei hillinnyt varsinkin sosiaalisessa mediassa virinnyttä keskustelua tasavallan presidentin perhevapaasta ja mahdollisesta sijaisesta presidentin tehtävissä.

Vilkas pohdinta ei sinänsä yllätä, koska tapaus on tuiki harvinainen. Edellisen kerran Suomen valtionpäämies on saanut perheenlisäystä vuonna 1904, kun suuriruhtinas Nikolai II sai pojan, Aleksein, josta tuli myös Venäjän kruununperillinen. Itsenäisen Suomen presidentit eivät ole virkakaudellaan lapsia saaneet.

Siihen, että nykyisen presidentin Sauli Niinistön sijaisuutta ylipäätään jouduttaisiin pohtimaan, on kuitenkin vielä matkaa. Niinistön pitäisi ensinnäkin tulla valituksi, nythän julkisuuteen kerrottu perheenlisäyksen laskettu aika on helmikuussa eli vähintäänkin presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen (28. tammikuuta) jälkeen.

Teoriassa presidentti voi vaihtua jo helmikuun alussa

Ensimmäiseen kierrokseen liittyy sekin kummallisuus, että mikäli joku muu ehdokas kuin Niinistö tulisi valituksi suoraan ensimmäisellä kierroksella, vaihtuisi presidentti heti torstaina, helmikuun ensimmäisenä päivänä.

Näin siksi, että perustuslaissa lukee yksiselitteisesti, että "tasavallan presidentti ryhtyy toimeensa valitsemista seuraavan kuun ensimmäisenä päivänä". Ei maaliskuun ensimmäisenä, vaan valitsemista seuraavan kuun ensimmäisenä. Siis helmikuun.

Toisaalta jos Niinistö sattuisi voittamaan vaalit suoraan, alkaisi toinen virkakausi yhtä lailla heti vaalien jälkeen torstaina.

Esteen sattuessa pääministeri sijaistaa

Perustuslain säädös tasavallan presidentin sijaistamisesta on sekin selkeä: "tasavallan presidentin ollessa estyneenä hänen tehtäviään hoitaa pääministeri tai tämänkin ollessa estyneenä pääministerin sijainen."

Sipilän hallituksessa pääministeri on tietenkin Juha Sipilä (kesk.) ja pääministerin sijainen kesän hallitusmuutosten jälkeen valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.).

Vielä presidentti Urho Kekkosta oli hänen ulkomaanmatkoilleen saattelemassa koko hallitus. Seuraaja Mauno Koivisto lakkautti vähin äänin saattoretket Helsinki-Vantaan lentokentälle. Presidentin tehtävät kuitenkin siirtyivät ulkomaanmatkojen ajaksi pääministerille vuoden 1992 alkuun asti.

Tarja Halosen virkakauden aluksi keskustelua herätti tammikuussa 2001 hänen ensimmäinen lomamatkansa, jonka Thaimaan Hua Hiniksi paljastuneen kohteen kanslia halusi aluksi yksityisyyteen vedoten salata.

Toden teolla tasavallan presidentin esteellisyyttä on edellisen kerran jouduttu pohtimaan Urho Kekkosen virkakauden päättyessä sairauslomaan ja pysyvään esteellisyyteen syksyllä 1981.

Miten perhevapaa myönnettäisiin?

Presidentin kanslian maanantain tiedotteesta ei ole suoraan luettavissa, koskisiko ilmoitus presidentin töitten hoitumisesta myös mahdollista toista virkakautta. Sellaista oletusta ei Niinistön kaltaisen tarkan juristin kohdalla kannattane tehdä, ellei asiasta ole tarkempaa tietoa.

Miten presidentin perhevapaa sitten myönnettäisiin?

Käytännössä tasavallan presidentti toimittaisi valtioneuvostolle ilmoituksen esteestään. Valtioneuvosto joutuisi sitten tykönään pohtimaan presidentin isyyslomaa.

Presidentillä varsin vapaat kädet määrätä tekemisistään

Koska tasavallan presidentillä ei ole työ- tai virka-aikaa eikä edes varsinaista vuosilomaa, on hänellä toisaalta varsin vapaat kädet päättää ajankäytöstään. Toisin sanottuna presidentti voi niin halutessaan käyttää aikaansa sangen joustavasti myös lapsenhoitoon.

Viranhoidon asettamia rajoituksia ajankäytölle on pohdittu ainakin presidentti Martti Ahtisaaren virkakauden lopulla vuonna 1999. Kosovon rauhanneuvottelujen edetessä loppusuoralle Ahtisaari pyysi oikeuskanslerin lausuntoa siitä, miten paljon hän voi Suomen presidentin virassa uhrata aikaansa Kosovon rauhanprosessiin.

Oikeuskanslerin kanta oli, että presidentti päättää itse tekemisistään, kunhan valtiosäännön edellyttämä päätöksenteko tulee hoidetuksi pykälien mukaan.

– Kunhan presidentti on perjantaisin läsnä istunnossa, voi hän muuna aikana olla, missä katsoo asialliseksi, kerrotaan oikeuskansleri Paavo Nikulan vastanneen.

Lue myös: